matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wykaż, że ciąg jest geometryczny
aaa:
an=2
n
2 cze 12:46
Godzio:
a
n + 1
= stała ⇒ ciąg geometryczny
a
n
= coś z "n" ⇒ ciąg nie jest geometryczny
2 cze 12:50
aaa:
A jakiś przykład?
2 cze 12:53
picia:
https://matematykaszkolna.pl/strona/285.html
2 cze 12:56
aaa:
Dzięki
2 cze 12:57
Godzio:
a
n
= 3
n
a
n + 1
3
n + 1
=
= 3
n + 1 − n
= 3
1
= 3 ⇒ stała, więc ciąg geometryczny
a
n
3
n
a
n
= n
2
a
n + 1
(n + 1)
2
n
2
+ 2n + 1
=
} =
=
a
n
n
2
n
2
n
2
2n
1
2
1
=
+
+
= 1 +
+
⇒ liczba zależna od n, więc
n
2
n
2
n
2
n
n
2
ciąg nie jest geometryczny
2 cze 12:57