granica
bartek: Hej, mam do obliczenia taką granicę:
lim(2n+32n−5)7n
w jaki sposób mogę tu skorzystać z zależności (1+1n)n=e ? Proszę o pomoc w rozwiązaniu
2 cze 14:08
2 cze 14:21
bartek: no też tak sobie podstawiłem, czyli
(1+82n−5)2n−58=e
czy chodzi o to, że to co napisalaś dąży do potęgi n do e4?
2 cze 14:24
bartek: jeśli mogę to proszę o sposób w jaki można to ładnie zapisać aby sie nie przyczepili na
egzaminie
2 cze 14:26
Basia:
2n+3 = 2n−5+8
| 2n+3 | | 2n−5+8 | | 8 | | 1 | |
| = |
| = 1 + |
| = 1 + |
| |
| 2n−5 | | 2n−5 | | 2n−5 | | 2n−58 | |
m =
2n−58
8m = 2n−5
2n = 8m+5
| | 8m+5 | |
n = |
| = 4m + 52 = 4*2n−58 + 52 |
| | 2 | |
| | 1 | |
G = limn→+∞ [ 1 + |
| ]28*2n−58 + 352 = |
| | 2n−58 | |
| | 1 | | 1 | |
limn→+∞ [ [1 + |
| ]2n−58 ]28*[ 1 + |
| ]352]] |
| | 2n−58 | | 2n−58 | |
=
e
28*1 = e
28
2 cze 14:31
bartek: dzięki, rzeczywiście proste
2 cze 14:40