Pilne
CIAGI: Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 6. Jego dziewiąty wyraz jest równy 15. Różnica
tego ciągu jest równa...
2 cze 14:47
picia:
a9−a3=6r
2 cze 14:52
CIAGI: Takiego wzoru nie ma. Wzór na różnice jest taki r=a2−a1
2 cze 15:11
picia:
ale mozna do niego dojsc

mamy taki ciag 1,3,5,7,9,11
to r to np 3−1=2 albo 5−3=2 ok?
a 5−1=4 czyli 2r
9−1=8 czyli 4r zgadza sie?
2 cze 15:16
CIAGI: Czemu 2r ? Nie rozumiem
2 cze 15:22
2 cze 15:31
picia:
no r=2, to rozumiesz?
ze a50−a49=r to tez rozumiesz?
2 cze 15:32
Basia: sam się ciągnij hehe
2 cze 15:34
mala2:
15 − 6 = 6r
9 = 6r
r = 1,5
a1 = a3 − 2r = 6 − 3 = 3
a2 = a1 + r = 4,5
a3 = a1 +2r = 3 + 3 = 6
a9 = a1 + 8r = 3 + 8 * 1,5 = 15
lub
a9 = a3 + 6r = 6 + 6 * 1,5 = 15
2 cze 15:41
CIAGI: Czy to koniec?
2 cze 15:56
mala2:
Masz wyliczone r i sprawdzenie.
2 cze 15:59