Pole rombu.
V40: W rombie, dłuższa przekątna ma długość 20 cm, a kąt ostry ma miarę 30 stopni. Oblicz pole
rombu. Przepraszam najmocniej, lecz pozwolę sobie na kolejną prośbę, gdyż matematyka nie jest
moją dobrą stroną, pragnę rzec, że jest to dla mnie czarna magia.
2 cze 18:53
picia:
zrob rysunek i zaznacz dane.
2 cze 18:57
Maslanek:

Skoro jeden z kątów jest 30. To drugi z kątów jest równy 150. Oznaczmy go jako α.
Wtedy z twierdzenia cosinusów:
d
22= 2a
2−2a
2cos150 = 2a
2(1−cos150) = 2a
2(1+cos30).
| | d22 | | 400 | | 400(2−√3) | |
Stąd a2= |
| = |
| = |
| = 400(2−√3). |
| | 2+2cos30 | | 2+√3 | | 4−3 | |
Oraz P = a
2 sin150 = a
2 sin30 = 1/2*a
2 = 200(2−
√3) = 400 − 200
√3.
2 cze 19:03