matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 10.1.2011
Zadania
Odp.
0
***:
http://matematyka.pisz.pl/forum/73235.html
4
lucmann:
8x
3
−14x+6>0
1
paweł:
wyznacz iloraz i resztę z dzielenia wielomianu W(x)=4x
5
+3x
3
−2x+1 przez wielomnian P(X)=x+1 bez wykonania dzielenia
1
lucmann:
x
5
+x
4
−x
3
−x
2
−2x−2=0
1
Kalor:
Kasia ma piętnaście litrów 10% roztworu soli. Ile wody musi dodać Kasia do tego roztworu, aby otrzymać roztwór 3%?
1
paweł:
rozwiąż nierówność x
3
+3x
2
−4x−12<0
2
paweł:
rozwiąż równanie x
3
+2x
2
−4x−8=0
1
paweł:
rozłóż wielomian na czynniki 5x
3
−2x
2
−15x+6
2
Potrzebujący:
Udowodnij za pomocą indukcji matematycznej, że:
1
paweł:
wykonaj działanie (x4+3x3−12x2−13x−15)/(x2+x+1)
6
examder:
W urnie jest 5 białych, 3 kule czarne i 2 kule zielone. Wyjęto trzy razy po jednej kuli bez zwracania. Oblicz prawdopodob. że za trzecim razem wyjeto kulę białą.
2
magda:
sprawdź tożsamość pomocy! nic nie wychodzi:
7
ela:
wyznacz ciąg geometryczny wiedząc że: a
5
− a
3
= 27 , a
4
− a
2
= 18 PROSZĘ O POMOC
2
nina90:
Boki rownolegloboku maja dlugosc 8cm i 6cm , a miara kata ostrego jest rowna 60(stopni).Oblicz obietosc bryly powstalej w wyniku obrotu tego
2
nina90:
Dlugosc krawedzi prostopadloscianu tworza ciag geometryczny.Obietosc bryly jest rowna 27, a suma dlugosci jej krawedzi jest rowna13.Znajdz
3
magda:
magda: pomocy! nic nie wychodzi:
tgα
tgα sinα+sinα+tg2α=
cosα
1
Lukasx:
2
Wykaż że dla każdej liczby x należy do (−5;
) wyrażenie
√
9x
2
−12x+4
+3
√
x
2
+10x+25
jest
3
równe liczbie całkowitej.
3
magda:
pomocy
! mam rozwiazać tożsamość, ale mi nic nie wychodzi:
tgα
sinα+sinα+tg
2
α=
cosα
5
KWIATUSZEK :
pomocy
wykres funkcji f(x)=2x
2
+16x jest symetryczny względem prostej o równaniu:
1
Tomasz:
Dana jest funkcja f opisana wzorem f(x)= 5x−3/2+x b) oblicz argument funckji dla którego wartość wynosi 4/3
1
Kasia:
prosze o pomoc
odległość z miasta A do D samochód osobowy przejechał z prędkością 70 km/h zaś z powrotem trasę
3
lucmann:
1. a) 2x
3
+4x
2
−5x−10=0 b) x
5
+x
4
−x
3
−x
2
−2x−2=0 c) x
4
+3x
3
−x
2
−9x−6=0 2. a) 8x
3
−14x+6 >0 b) x
3
−4x
2
+4x−12<0 c) (−x
2
+4)
4
(x−10)
2
(x+5)
1
5
x
1
1
≥0
0
kola:
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o polu 900πcm2 Ile wynosi promień podstawy walca .
2
KWIATUSZEK :
pomocy
! liczba argumentów dla której funkcja f(x)=x
3
−16x+5 przyjmuje wartość 5,jest równa
7
KM:
√
4x
2
+1
2x
lim
x→
∞
=
=2
x−1
x
Mogę to tak zapisać?
3
cniak:
nie posiadam aktualnie książki, a mam 1 pytanie: aby obliczyc monotonicznosc ciagu geometrycznego trzeba
0
jutro bede z tego odpowiadała:
Ile ton ziemi należy wywieść,aby przygotować miejsce na basen o wymiarach 25X10m i o głębokośći zmieniającej się wzdłuż długości basenu od 120 do 220cm? Dno basenu ma być płaskie(choc nie
1
terefe:
Wykazać, ze funkcja f:ℤ→ℤ, gdzie f(x)=3x
3
− x, jest różnowartościowa, ale nie jest surjekcją.
20
bart :
polecam
http://www.niepolegniesz.pl/quiz_maturalny.html
3
Swagga:
Kąt α jest ostry i cos α = 2/3. Wówczas sin α = .............. .
9
karola171991:
Jak obliczyć tą całkę? Użyłam podstawienia, ale nie wyszło mi. Oto zadanie: ∫cos2x / sinxcosx dx = ∫cos
2
x − sin
2
x / sinxcosx dx dalej nie wiem, może odwrotnie
2
Agagaga:
Trygonometria to jest jedyny dział w matematyce, którego ni w ząb nie rozumiem ( jeszcze jak go przerabiałam to szło jak krew z nosa, ale szło a teraz to już nic nie jarzę)
2
patiqq:
Aaa dzięki jednak było dobrze to zadanie: W torebce były irysy i krówki. Z bliżej nieznanych przyczyn z torebki zniknęła połowa rysów i
0
adam123:
witajcie odwrotnego twierdzenia Talesa mogę użyć gdy odpowiednie odcinki (już pomijam że ramiona kąta)
4
Grześ1992:
kurczę liczę pewną nierówność i doszedłem już do takiej postaci: sinx(2cosx−1)>0 czyli sinx=0
1
i cosx=
2
No i może mi ktoś pokazać co zrobić dalej, bo nie miałem za dużo nierówności trygonometrycznych
1
Grześ1992:
kurczę liczę pewną nierówność i doszedłem już do takiej postaci: sinx(2cosx−1)>0 czyli sinx=0
1
i cosx=
2
No i może mi ktoś pokazać co zrobić dalej, bo nie miałem za dużo nierówności trygonometrycznych
0
marlena:
Jednym z rozwiązań równania 3x3+ax2+bx+12=0, gdzie a,b należy do C, jest liczba 1+√3. Znajdź a i b.
0
John:
Znaleźć różniczkę funkcji y=tg
2
x
5
bbb:
Czym rożni się P(A) + P(B), gdzie A,B ⊂ Ω od P(A∪B)
16
Biały .:
Pilne! Potrzebna pomoccc
!
Punkty P=(1,4) W=(3,0) należą do okręgu, którego środek należy do prostej o równaniu x−y+2=0
7
Kamil:
W trapez równoramienny o przekątnej długości 13c można wpisać okrąg. Odcinek łąćzącuy środki trapezu ma długość 12c. Oblicz długość ramienia i pole tego trapezu.
2
studentka:
jutro mam kolosa z analizy i nie mogę do końca rozgryźć kilku zadań, czy mógłby ktoś mi pomóc wyznaczyć pochodną :
3
adrian:
zad 6. Wyznacz dziedzine i miejsce zerowe funkcji
1
Kanapka:
Przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do podstawy pod kątem 60*(stopni). Jaki jest stosunek długości boków prostokąta który można otrzymać po rozwinięciu powierzchni bocznej
0
Tomek:
a) f(x)=log
x
2
−1
(x
2
− 2x − 3) b) f(x)=log
x
(2
x
− 16
√
2
)
0
moreloweeee:
proszę o pomoc w zadaniu:
2
adrian:
1. Dana jest funkcja
1
Ania:
:::rysunek::: Prosze was o rozwiazanie to moja praca domowa na jutro... Tylko prosze o rozwiazanie a nie o
3
monika:
Błagam kochani pomóżcie
0
smerf:
Jaką część pola trójkąta ABC stanowi pole trójkąta CDE, jeśli AD = 3, BD = 9, BE = 3, CE = 6 ?
3
Kamil:
jak w trapezie rownoramiennym wyliczyc wysokosc, jesli mam podany bok i przekątna?
0
zlitujcie się nade mną:
dana jest funkcja określona wzorem: f(x)= pierwiastek z x/x−2
0
aaa:
oblicz log60 oraz log
3
36
0
baźa :
mam takie zadanie do zrobienia i nie daje rady proszę o pomoc
0
joko :
1.Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem o polu 900πcm
2
Ile wynosi promień podstawy walca .
0
kazik23:
oblicz pole trapezu którego krótsza podstawa wynosi 12 cm a ramiona 10cm i 8i2/3 wysokosc trapezu stanowi 4/5 dłigosci dłuzszego ramienia
0
...:
Pola dwóch trójkątów podobnych są równe 270 cm
2
i 360 cm
2
. Promień okręgu opisanego na pierwszym trójkącie jest równy 60 cm. Oblicz promień opisanego na drugim trójkącie.
1
AGA:
Liczby x/2x+1/3 to kolejne wyrazy ciagu arytmetycznego wyznacz x.
6
Urszula:
Mam do obliczenia całkę nieoznaczoną.. ale nie mam pojeca jak się za to zabrać
3
AGA:
rozwiaz nierownosc −6x≤27−x
2
2
AGA:
wyznacz najwieksza i najmniesza funkcje kwadratowa f(x)=2x
2
−4x+3 dla x∊<−1,3>
5
Ania:
:::rysunek::: Prosze was o rozwiazanie to moja praca domowa na jutro...
0
kaja@52:
Oblicz pole trapezu równoramiennego którego podstawy wynoszą 15cm i 35cm a ramię ma 26 cm długosci.
4
siwy112:
Obwód trójkąta równoramiennego wynosi 36cm.Długosc ramienia jest o 30% większa od długosci podstawy.Oblicz pole tego trójkąta.
0
john:
Jak to dokonczyc?
1
aga:
na lekcji robiliśmy wielokrotny pierwiastek wielomianu, jednak nie było mnie wtedy i nie wiem o co w tym chodzi i nikt nie jest łaskawy mi tego wytłumaczyć... robiliśmy jakieś tabelki do
2
obiad 12:
8
5
nawias
6
R.o. zumek:
1
monika:
Sprawdź, które z podanych liczb są miejscami zerowymi funkcji f:
−x
2
+1
f(x)=
x+3
6
Przemo05 :
trójkat równoramienny ma podstawe długosci 10cm i ramie długosci 8 cm. Oblicz wysokosc tego trójkąta?
0
papi:
W ostrosłupie prawidlowym czworokątnym ściana boczna jest nachylona do podstawy pod katem ostrym α dla którego cos równy jest trzy piate. Oblicz objetośc tego ostroslupa
4
olo113:
Oblicz pole trójkąta równoramiennego o podstawie 12cm,jezeli kąt miedzy ramionami wynosi 120 stopni
0
Jest tu ktoś?:
1. Dla pewnego kąta ostrego α prawdziwa jest zależność 5sin α/3cos α = 1/2. Wynika stąd, że tg α=............... .
2
Przemon125:
jakie będzie założenie do tego przykładu?
1
Przemon125:
jakie będzie założenie do tego przykładu?
6
Grześ1992:
−π
π
Rozwiąż równanie w przedziale (
,
):
2
2
π
π
tg(x+
)=tg(
−x)
3
2
0
Grześ1992:
−π
π
Rozwiąż równanie w przedziale (
,
):
2
2
π
π
tg(x+
)=tg(
−x)
3
2
2
michał:
Proszę o rozwiązanie tych dwóch całek. Jutro mam kolokwium i mam nóż na gardle...
0
monika:
Sprawdź, które z podanych liczb są miejscami zerowymi funkcji f:
1
aaa:
:::rysunek::: podaj/zapisz nierówność którą opisuje przedział zaznaczony na osi liczbowej
3
Friskas:
2n+5
2n+1
lim gdzie n→
∞
6n+3
=e
12
?
4
marteczka:
Pilne
Dany jest f(x)=ax kwadrat+bx+c
0
Sisi:
27log przy podstawie 3 z 2
1
Mmm...:
:::rysunek::: Wysokość opuszczona z kąta rozwartego trapezu równoramiennego dzieli dłuższą podstawę na
2
Volion`:
Podam Wam 2 zadania kontrolne, których rozwiązanie i małe wytłumaczenie pomoże mi w zrozumieniu innych.. Proszę o pomoc.
8
Spanky:
PILNE. Proszę o pomoc Małe koło ma promień r
1
= 20 cm i wiruje z częstotliwością v
1
=2
1
s
. Promień koła większego
1
aaa:
oblicz; log60 oraz log
3
36
5
no bądźcie ludzie ;p:
http://matematyka.pisz.pl/forum/73347.html
1
sarenka:
Droga prowadzi przez tunel, który ma przekrój w kształcie półkola. Po obu stronach drogi znajdują się chodniki o szerokości 1m. Samochód wjeżdżający do tunelu blisko
0
grander:
W konkursie matematycznym uczestniczyły 782 szkoły podstawowe, 2921 gimnazjów i 929 liceów. Jednakże z powodu podziału na kategorie wiele szkół było zarejestrowanych jednocześnie w wielu
2
krzysiek:
proszę o sprawdzenie:
5
grander:
ZAD. narysuj ostrosłup prawidłowy czworokątny i zaznacz w nim kąty zawarte między sąsiednimi ścianami bocznymi
0
mat:
Prosze o pomoc w 3 przykladach: Rozwiąż nierówności:
1
aNGELIKA pOMOCY :
Naszkicuj wykres funkcji F określonej wzorem
67
kriss:
obliczyc :
6
kicia :
:::rysunek:::
3
pomozecie to rozwiazac:
1.Wyznacz liczby naturalne A,B,C tak aby 22/5= A + 1/ (B+1/C)
0
Kasztan:
Przedstaw podane wyrażenie w postaci liczby: 5−√3
0
gimigis ;p:
mam powtórkę z wielomianów i kurcze niewiele pamiętam:( pomożecie zrobić mi kilka zadań
0
kamikadze:
wiedząc, że okrąg o srodku w punkcie S (0;2) jest styczny wewnetrznie do okręgu o : x
2
− 6x + y
2
+ 8y − 55 =0 , napisz równanie prostej, będącej styczną obu okręgów.
1
KWIATUSZEK :
f(x)= (|m|−2)x+m−1 jet malejąca dla :
0
Marek14:
dana jest funkcja f(x+13). dziedzina tej funkcji jest zbiór?
1
KWIATUSZEK :
Dana jest funkcja f(x)= −x3− x2 wówczas : a) f(−3)=−36
0
zlitujcie się nade mną:
0
fizyk:
Fizycy Potrzebuję Waszej pomocy. Przez dwa równoległe przewodniki płyną prądy I i 3I. Zwroty prądów są przeciwne. Przewodniki te umieszczone są w odległości r od siebie. Zapisz formułę
1
Marek14:
log600=?
1
Marek14:
liczba a=18
8
liczba b=(3
√
2
)
1
6
0
BŁAGAM!:
Wyznacz zbiór punktów płaszczyzny, których współrzedne spełniają układy nierówności: { |y−x| ≤ 1
1
Mizia:
który to ciąg geometryczny
2n
a) a
n
=
n+2
b) a
n
=−2*5
n
3
Aleksandra:
mam do obliczenia pochodna: y=(arctgx)
x
14
Kacper:
pochodna: y=log
x
sinx
0
mat:
Proszę o pomoc w przykładzie: Rozwiąż nierówność:
0
hmmmmm....:
y=[x] x∊<0;4)
2
Latina:
Wyznacz x∊R tak, aby liczby x−2, 5x+10, x−50 były kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
58
Grześ:
Witam wszystkich Forumowiczów. Mam taka małą prośbę.
3
Kacper:
sin
2
x
Y=
sinx
2
0
kajusia300:
zadanie z funkcji...prosze na jutro koniecznie potrzebne...
1
misia :
pomocy
!
Dana jest funkcja f(x)= −x
3
− x
2
1
Magda:
x+3y−z=4 3x+2y−z=1
0
john:
Zdarzenia A i B −zdarzenia niezalezne.P(A' U B')=0,84 , P(B')= 0,6
0
kajusia300:
2
Spanky:
Małe koło ma promień r
1
1
=21s. Promień koła większego jest równy r
1
=35cm.
1
Fizyka :
Mam takie zadanie: obliczyć promienie orbit dozwolonych skwantowanych (wyprowadzić wzór ogólny)
1
pomocy ;p:
pomożecie ?
dwa okręgi są styczne zewnętrznie. Odległość między ich środkami wynosi 12 cm. wyznacz długość
0
grzesiek312:
W pewnym województwie przyjmuje się, że plony żyta mają rozkład normalny o nieznanych parametrach. Przyjmuje się, że średni plon z powierzchni wynosi 28 q/ha. Badania
0
kjk:
wykazać indukcyjnie, że |sin(nx)|<=n|sin(x)| dla kazdej liczby naturalnej n, gdzie x należy do R
0
kajusia300:
Bardzo proszę, żeby jeszcze dziś to zrobiono
1
Marek14:
w jakim przedziale dana funkcja jest malejąca y=5(x+3)
2
−4
2
Ewelina;):
prosze od spr czy dobrze zrobilam bo mam male watpliwosci
2
pomocy!:
rozwiąż nierówność (6−x)
2
>0
2
Daniel:
Zapisz jako funkcję homograficzną (x−1)/x
0
KINGA:
√2√7 7 pierwiastkow z dwoch pod pierwiastkiem... dla mnie kosmos
prosze o pomoc
10
jaś:
witam wszystkich
oblicz granicę ciągu
3
Spanky:
Ruch po okręgu. O godzinie 12
00
wskazówka minutowa zegara pokrywa się z jego wskazówką godzinową. Oblicz, o
0
Spanky:
Ruch po okręgu. O godzinie 12
00
wskazówka minutowa zegara pokrywa się z jego wskazówką godzinową. Oblicz, o
0
Karpiu:
Witajcie drodzy użytkownicy. Otóż mam pewien problem. Chodzi o to, że mam jutro spr z wyrażeń wymiernych i tutaj będzie mi potrzebna wasza pomoc, abyście na konkretnych przykładach
0
Marek:
log600=?
0
Spanky:
Proszę o pomoc. Małe koło ma promień r
1
1
=2
1
s
. Promień koła większego
2
nimezis:
POMOCY
! Dany jest wielomian W(x) = (x2 + b)(x + 2) z parametrem b, gdzie b ∊ R. Oblicz wartość
2
Krzychoo:
Przekształcenie liniowe f:R
3
→R
3
w bazie standardowej ma macierz :
1
Ania:
:::rysunek:::
0
Oziu:
1Jaka jest maksymalna teoretyczna sprawność silnika pracującego między temp. 27 i 127 stopni Celsjusza? 2.Ile ciepła trzeba dostarczyć do 5kg substancji o cieple właściwym 200 J/kg*K aby
8
Ewelina;):
prosze o spr czy dobrze robie zadanie: obliczyc pochodna:
1
Daniel:
Naszkicuj wykres funkcji (x−1)/|x| Wiem jakie wzory funkcja będzie miała w danych przedziałach ale kompletnie nie wiem jak je
0
nimezis:
7. Dany jest wielomian W(x) = (x2 + b)(x + 2) z parametrem b, gdzie b ∊ R. Oblicz wartość parametru b, jeśli wiadomo, że:
2
noo:
Rozwiąż nierówność: 36x
4
−97x
2
+36<0 Prosze o pomoc.
2
estera:
Dane są dwa wierzchołki równoległoboku A (2;5), B (5;1) oraz jego pole P = 17. Wyznacz współrzędne wierzchołków C i D wiedząc, że punkt przecięcia przekątnych znajduje się
0
Oziu:
1Jaka jest maksymalna teoretyczna sprawność silnika pracującego między temp. 27 i 127 stopni Celsjusza?
15
Ewelina;):
obliczyc pochodna:
{1−x}
p
y=
{1+x}
q
2
przemo16:
:::rysunek::: Zaplanowano budowę sklepu w miejscu, do którego mieszkańcy każdej miejscowości E,F,G mają te
0
OSTR:
Zbadać monotoniczność funkcji:
x
2
f(x) =
ln x
1
Grześ1992:
Proszę pomóżcie mi z tymi zadaniami nie potrafię nic wymyśleć
Oblicz wartość wyrażenia (sinα−cosβ)(sinβ−cosβ) wiedząc, że sin(α+β)=0,8 oraz cos(α−β)=0,3
6
ewa:
Cześć ja chciałabym zapytać trochę z innej beczki czy mogę zdac maturę z przedmiotów obowiązkowych (matma,polski,angielski),a za rok zdać rozszerz chemię i biologię,nie zdając na
6
Ewelina;):
obliczyc pochodną: y=tgh(lnx)
0
Mi:
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym kat między wysokością ostrosłupa a jego ścianą boczną ma miarę 30 stopni .Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa , jeśli jego
0
Mat:
Znaleźć zbiór A ∩ B gdzie:
0
Grześ1992:
Rozwiąż równanie: cos(x−2) = x
2
−4x+5 ,jakby co odp. to x=2
0
Jayna:
Na rysunku przedstawiono graniastosłup prawidłowy i ostrosłup prawidłowy (pionowe odcinki na rysunkach ostrosłupów to wysokości). Oblicz długości odcinków x i y
0
Grześ1992:
Wyznacz dziedzinę:
log
x−1
√
16−x
2
f(x)=
tgx
0
ater:
Uprość wyrazenie
1
Grześ1992:
x=sin
3
89+sin89−cos
2
89
2
Jim:
Zbadać parzystość/nieparzystość funkcji: f(x)= e
x
2
(x
4
+ 1)
0
Jim:
Znaleźć pierwiastki kwadratowe liczby zespolonej: z=
√
3
+ i
6
Mat:
x +1
Znaleźć asymptoty funkcji: f(x)=
x
2
− 4
0
OST:
x
2
Zbadać monotoniczność funkcji: f(x) =
ln x
3
Adam:
Oblicz granicę:
sinx
a) lim x→0
+
(
)
x
2
n + 2
b) lim n→∞ (
)
2
n
n
3
jagula :
1/3 {jedna trzecia ile to jest } Proszę pomuście mi
5
111:
uzasadnij nierówność a)
√
11−6
√
2
=3−
√
2
7
ania 123:
przyjmijmy ze ciag jest jest geometryczny znajdz a {10}, jeśli a {13}=−1 i a {15}=−
1
9
2
paweł:
pomóżcie prosze jak sie liczy pochodną z x
5
/5
0
Henio:
ustal okres zasadniczy funkcji w radianach i stopniach
7
nimezis:
Błagam o pomoc
Nijak nie wiem jak rozwiązać te zadania . 6. Dany jest wielomian W(x) = 8x4 + 24x3 + x + 3.
1
MONIA:
wyjaśnij dlaczego:
0
ewelina:
które z punktów A(1,−1) B(
√
5
+1,0) C(0,4
1
2
) D(3,2
√
2
+1) należą do okręgu o ośrodku S(1,2) i promieniu 3?
0
Katarzyna:
statek plynie po odrze z punktu a do b 3 dni , z punktu b do a 6 dni. jaki jest czas przeplywu wody z pkt a do b ?
1
ewelina:
wierzchołkami rombu są punkty a(−3,0) b(0,1) c (1,4) d (−2,3) oblicz obwód tego rambu długość jego przekątcych oraz wysokość
3
Krzychoo:
Przekształcenie liniowe f:R
3
→R
3
w bazie standardowej ma macierz :
0
patrik:
W pewnym doświadczeniu badano, o ile centymetrów wydłuża się sprężyna, gdy zawieszamy na niej pewien ciężarek. Powtarzając eksperyment otrzymano następujące
0
Mirka:
Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z podstawa kąt 60 stopni. Oblicz cosinus kąta,jaki z podstawą tego ostrosłupa tworzy wysokość jego ściany bocznej.
2
ja:
log
√
3
/81 o podstawie 3. Ile to będzie?
2
madzik:
Stop miedzi, cynku i ołowiu zawiera 15% cynku i 20% ołowiu. Oblicz ile kilogramów miedzi, cynku i ołowiu potrzeba do wyprodukowania tony tego stopu.
1
Magda:
:::rysunek::: Prosila bym o dokladnne rozpisanie zadania ^^
0
nimezis:
6. Dany jest wielomian W(x) = 8x4 + 24x3 + x + 3. a) Rozłóż wielomian W(x) na czynniki możliwie najniższego stopnia.
0
Peres:
Przedstaw podane wyrażenie w postaci jednej liczby: 5−
√
5
2
m:
Zamień sumę na iloczyn: a) 25−10b+b
2
1
Magda:
a√2 = 16
5
raff:
Na wykresie funkcji y=2x
2
+3 znajdz taki punkt A aby pole trojkata o wierzcholkach A, O=(0,0) i B=(4,4) bylo najmniejsze. wyznacz to pole. Moglibyście też przykładowy rysunek narysować?
10
jagoda12345:
Z naroznika arkusza blachy o wymiarach 0,8x70cm wycięto kwadraty o bokach 1dm. Następnie zagięto wystające prostokątne tak , aby powstał otwrty pojemnik . Oblicz , ile litrów wody
0
xDD:
w czworokącie ABCD dane są |BC|=3 |CD|=2 |∠BCD|=120stopni, |∠DAB|=60stopni. oblicz długości boków AB AD tego czworokata, jesli wiadomo że można w niego wpisać okrąg.
0
xDD:
Kąt ostry równoległoboku ma miarę 60 stopni a jego boki mają długości 6 i 10. wynacz cosinus kąta między przekątnymi tego równoległoboku.
0
jagoda:
Dom o szerokości 10m sfotografowano aparatem , w którym odległość między soczewką a kilszą wynosi 12cm. Otrzymano obraz o szerokokości 6cm. Jak daleko od domu umieszczono aparat
1
Magda:
:::rysunek::: Oblicz pole i obwod
0
madzik:
Stop miedzi, cynku i ołowiu zawiera 15% cynku i 20% ołowiu. Oblicz ile kilogramów miedzi, cynku i ołowiu potrzeba do wyprodukowania tony tego stopu.
6
dominika:
Jaki jest promień największej bombki, która zmieściła się w sześciennym pudełku o krawędzi 10 cm
2
przemo16:
Z punktu K oddalonego o 20 m od masztu widać wierzchołek masztu pod kątem 60 stopni. Z jakiej odległości widać ten wierzchołek pod kątem 30 stopni?
2
Zuzka :
Witam . Mam ciężką sytuacje w domu dziecko mi ząbkuje , gorączkuje muszę zrobić te zadania a na prawdę nie mam teraz do tego głowy . Pomoże ktoś
2
madzik:
Wskaż, że podane liczby są równe: log
7
12 − log
7
2 oraz log
7
6
0
przemo16:
Przekątne równoległoboku przecinają się pod kątem 60 stopni. Jedna z nich jest 2 razy krótsza od drugiej. Podaj długość krótszej przekątnej równoległoboku, jeśli krótszy bok ma 5√3cm.
2
przemo16:
Uzupełnij zadnia: a) Przekątna kwadratu o boku 5 cm ma ....cm
1
przemo16:
Z punktu K oddalonego o 20 m od masztu widać wierzchołek masztu pod kątem 6ostopni. Z jakiej odległości widać ten wierzchołek pod kątem 30stopni?
1
Katarzyna:
w dwoch naczyniach znajduje sie roztwor kwasu siarkowego. w pierwszym naczyniu roztwor jest 5% a w drugim 40%. po ile litrow roztworu nalezy wziac z kazdego naczynia , aby po zmieszaniu
0
Ania:
Wyznacz zbiór punktów płaszczyzny, których współrzedne spełniają układy nierówności: { |y−x| ≤ 1
0
przemo16:
Zadanie 1 Zaplanowano budowę sklepu w miejscu, do którego mieszkańcy każdej miejscowości E,F,G mają te
1
madzik:
oblicz x, jeśli : log
2
x= −
2
3
3
Ania:
w jakim stosunku nalezy zmieszac dwa roztwory cukru o stezeniach 7% , 18% aby otrzymac roztwor 13%?
6
lala:
może ktoś wytłumaczyć mi o co chodzi w ciągach
?
5
Kamila:
Rozwiąż nierówność a)
5x+1
2
>
2−5x
−3
3
Kachna:
W urnie jest 5 kul białych, 4 czarne i 6 zielonych. Losujemy 3 kule. Ile jest możliwych wyników losowania, jeśli: wśród 3 kul dwie muszą być tego samego koloru?
3
Fanta:
uprość wyrażenie a)5x(2x−3y)−(3x−2y)
2
5
Katarzyna:
suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 15.jezeli zamienimy miejscami cyfre setek i cyfre jednostek to otrzymamy liczbe o 396 wieksza. znalezc te liczbe jezeli wiadomo ze cyfra
5
Magda:
1
wiedzac ze tg=
, oblicz wartosci pozostalych funkcji
2
1
mmm:
Mam prośbę żeby ktoś pomógł mi zrobić takie zadanko, bo zupełnie nie wiem jak się za to zabrać
wydaje mi się że to trzeba zrobić z drzewka.
4
Katarzyna:
suma cyfr liczby dwucyfrowej wynosi 11. jezeli przestawimy w niej cyfry to otrzymamy liczbe o 27 wieksza. znalezc liczbe
3
Katarzyna:
mamy 5kg kwasu siarkowego o stezeniu 15%. ile kg kwasu siarkowego o stezeniu 10% nalezy dodac aby otrzymac kwas o stezeniu 13%?
5
Kasia:
:::rysunek::: Oblicz wartosci wszystkich funkcji trygonometrycznych kata α . Podaj przyblizona miare tego
0
Ania:
statek plynie odra z wroclawia do szczecina 3 dni a ze szczecina do wroclawia 6 dni. jaki jest czas przeplywu wody odry z wroclawia do szczecina?
0
ewa:
Hej czy nikt z was nie zdawał matury
?Proszę odpowiedzcie mi na pytanie.
2
ewa:
Cześć ja chciałabym zapytać trochę z innej beczki czy mogę zdac maturę z przedmiotów obowiązkowych (matma,polski,angielski),a za rok zdać rozszerz chemię i biologię,nie zdając na
0
pomoc:
proszę pomóżcie
7
natka:
wykonaj działanie x
3
+x
2
−x+1=0
13
Kasia:
:::rysunek::: czerwony znak = plus
0
anonim_98:
(x−1)
2
2x
0
pomoc:
z narożników arkusza blachy o wymiarach 0,8 m x 70cm wycięto kwadraty o bokach 1dm następnie zagięto wystające prostokąty tak aby powstał otwarty pojemnik oblicz ile litrów wody zmie ści
2
alt+ctrl+delete:
Rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania pięciu oczek na dokładnie jednej kostce.
0
goda:
Powierzchnia odcinka autostrady wynosi 0,69ha. Asfalt jezdni zajmuje ulamek 2,3 powierzchni, pozostala czesc stanowi pas zieleni oddzielajacy oba kierunki ruchu oraz pobocza.Oblicz ,ile
3
karolcia:
wyznacz iloraz i reszte z dzielenia wielomianu W(X)=4x
5
+3x
3
−2x+1 przez wielomian P(x)=x+1 bez wykonania dzielenia
2
pomoc:
Dom o szerokości 10m sfotografowano aparatem w którym odległość między soczewką a kliszą wynosi 12cm otrzymano obraz o szerokośći 6cm jak daleko od domu umieszczono aparat
10
Agg:
Może chociaz z pochodna pomozecie? x
2
*
√
36−x
2
2
monika:
Prosze o pomoc
x
2
dx
∫
5−x
6
0
karolcia:
wykonaj działanie (x
4
+3x
3
−12x
2
−13x−15)/(x
2
+x+1)
2
jadzka:
Z narożnika arkusza blachy o wymiarach 0,8m*70cm wycieto kwadraty o bokach 1dm. Nastepnie
1
karolcia:
wykonaj działanie (x−1)(x
3
+x
2
+x+1)
4
karolcia:
wykonaj działanie (2x
3
−x+1)−(x
3
−x
2
+2x−2)
4
wera:
(2x+5y)(2x+5y)
0
Agg:
Zbadaj przebieg monotoniczności funkcji y=x
2
√
36−x
2
Pomocy
!
3
wera:
(3x+2)<6
1
monia:
rozwiaz nierownosc x
3
+x
2
−4x−4≤0
2
wera:
(3x−4)=5
2
karolcia:
rozwiąż równanie x
3
+2x
2
−4x−8=0
4
karolcia:
rozłóż wielomian 5x
3
−2x
2
−15x=6 na czynniki
1
ewa:
4
Aga :):
1.Oblicz, ilu gramów soli kuchennej i ilu gramów wody należy użyć, a by otrzymać 400g 15% roztworu.
0
ewa:
2
emi:
Wyznacz przedziały monotoniczności. a) y=x
2
+ 2x + 3.
2
daniel:
JAK WYGLADA KĄT MIEDZY PRZEKATNA SCIANY BOCZNEJ A PLASZCZYZNA PODSTAWY GRANIASTOSLUPA
8
ziutek:
proszę o pomoc bo nie mam pojęcia jak to ugryźć 4x
3
−4x
2
+x=1
1
Paula:
f(x,y) = 2 x
2
+ 0,5 y
2
− ln(yx) wyznaczyć ekstrema , ale tutaj wychodzi że powinny być 4 minima lokalne we wszystkich punktach w ktorych pochodne cząstkowe sie zeruja, czy ja cos zle
1
Kalor:
czy to jest to samo: ?
0
adrian744:
[(4−7
1/2
)
1/2
+ (94+7
1/2
){1/2)]
2
7
justa:
Czy to zadanie jest dobrze obliczone? Oblicz
4
Nuph:
y=arctg(lnx)
2
kakao:
1
f(x)=(
)
x
2
−4x+2
D=<0,3>
3
f(x)=2
x
2
−2x+1
D=<0,4>
1
mika:
Pod jakim kątem nachylona jest do osi x prosta przechodzaca przez punkty (0;1) i (3; 1+
√
3
)?
9
Krzysztof:
x
6
+64=0 x
6
=−64
1
Kalor:
W pewnym warszawskim liceum wśród 88 maturzystów 40 miało zdawać egzamin z historii 36 z matematyki 20 miało w planie zdawanie egzaminu z historii i niezdawanie z matematyki.