rozw
AGA: wyznacz najwieksza i najmniesza funkcje kwadratowa f(x)=2x2−4x+3 dla x∊<−1,3>
10 sty 20:13
MathGym:
W(p, q) = W(1, 1)
fmin(1) = 1
fmax(−1) = fmax(3) = 9
10 sty 20:17
AGA: jesli moge prosic to pelne rozwiazanie
10 sty 20:39
Gustlik: f(x)=2x
2−4x+3 dla x€<−1,3>
Liczę wartości na krańcach przedziału:
f(−1)=2*(−1)
2−4*(−1)+3=2+4+3=9
f(3)=2*3
2−4*3+3=18−12+3=9
Liczę p w celu "zlokalizowania" wierzchołka paraboli:
| | −b | |
p= |
| ={4}{4}=1 p€(−1, 3) więc liczę q:
|
| | 2a | |
q=f(p)=f(1)=2*1
2−4*1+3=2−4+3=1
Zatem
f
min(1)=q=1
f
max(−1)=f
max(3)=9
11 sty 00:28
:): z pochodnej sobie wyliczasz jeżeli znajduje sie w przedziale to jest to fmax bo a>0
11 sty 00:31
Gustlik: Wiem, że można z pochodnej, ale w LO teraz pochodnych już nie ma, (a szkoda), a zadanie jest na
poziomie matury podstawowej. W przypadku funkcji kwadratowej można to rozwiązać tak, jak to
zrobiłem, a więc bez pochodnych.
12 sty 00:27
:): ja chodze do liceum i dla samego siebie uczyłem sie troche pochodnych bo do rozszerzonej
maturki z maty sie przydadza pochodna z f.kwadratowej wygląda tak (ax2+bx+c)'=(2ax+b=0)
12 sty 00:32
MathGym:
ale po co mieszac w to jeszcze pochodne
12 sty 11:21