Trygonometria, pomocy, muszę zaliczyć ;p
Volion`: Podam Wam 2 zadania kontrolne, których rozwiązanie i małe wytłumaczenie pomoże mi w zrozumieniu
innych.. Proszę o pomoc.
1. Dla pewnego kąta ostrego α prawdziwa jest zależność 5sin α/3cos α = 1/2.
Wynika stąd, że tg α=............... .
2. W trójkącie równobocznym ABC poprowadzono wysokość CD i odcinek CE, gdzie E jest środkiem
odcinka DB. Wyznacz wartości funkcji trygonometrycznych kąta DCE.
10 sty 19:41
Agagaga: 1) Najważniejszy wzór : tg= sincos
tak więc przekształcamy Twoje równanie:
5sinα3cosα = 12 / *3cosα
5sinα= 32cosα / :5
sinα= 32cosα * 15 / :cosα
sinαcosα = 32 * 15
czyli:
tgα= 310
10 sty 23:05
ICSP: | | 3 | |
Co do pierwszego od razu bym przemnożył przez |
| . |
| | 5 | |
10 sty 23:09
jenna: wiedząc że sin L= −2/5 oblicz pozostałe funkcję trygonometryczne dla kąta ostrego
6 mar 20:03