prosze o pomoc
lucmann: 8x3−14x+6>0
10 sty 23:46
10 sty 23:50
Bogdan:
Jack − to jest równanie trzeciego stopnia
10 sty 23:53
;): (x−1)(8x2+8x−6)>0
Δ=256 √Δ=16 x1=−3/2 x2=1/2
x∊(−3/2,1/2)∪(1,∞)
10 sty 23:58
;): trzeba troche pomyśleć i masz już zwykła kwadratówke
10 sty 23:59
Eta:
upraszczamy nierówność dzieląc przez 2
4x3 −7x +3 >0
W( 1) = 4 −7 +3=0 zatem x= 1 jest pierwiaskiem W(x)
dzielimy 4x3 −7x +3 przez ( x−1)
otrzymasz rozkład : W(x)= ( x−1)(4x2 +4x −3) , Δ=... x1=..... x2=.....
( x−1)(2x −1)(2x+3) >0
narysuj "falę" z prawej strony od góry przez te miejsca zerowe
i podaj odp: ...........
11 sty 00:04
Bogdan:
albo tak:
8x
3 − 14x + 6 > 0 / : 2
4x
3 − 7x + 3 > 0 ⇒ 4x
3 − 4x − 3x + 3 > 0
4x(x
2 − 1) − 3(x − 1) > 0 ⇒ 4x(x − 1)(x + 1) − 3(x − 1) > 0
| | 3 | | 1 | |
(x − 1)(4x2 + 4x − 3) > 0, po obliczeniu Δ mamy: 4(x − 1)(x + |
| )(x − |
| ) > 0 |
| | 2 | | 2 | |
11 sty 00:10
Jack:
oj, przepraszam − nie zauważyłem.
11 sty 00:10