WIelomiany
nimezis: 6. Dany jest wielomian W(x) = 8x4 + 24x3 + x + 3.
a) Rozłóż wielomian W(x) na czynniki możliwie najniższego stopnia.
b) Podaj przykład wielomianu stopnia drugiego, który ma dwa pierwiastki i jest dzielnikiem
wielomianu W(x).
7. Dany jest wielomian W(x) = (x2 + b)(x + 2) z parametrem b, gdzie b ∊ R. Oblicz wartość
parametru b, jeśli wiadomo, że:
a) reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x + 5) wynosi –27
b) wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x) = x2 + 10x + 16
Bardzoooo proszę o rozwiązanie tych dwóch zadań , bo za nic nie mogę sobie z nimi poradzić .
Jeśli to możliwe to z wytłumaczeniem. z góry dziękuję