prostopadloscian
nina90: Dlugosc krawedzi prostopadloscianu tworza ciag geometryczny.Obietosc
bryly jest rowna 27, a suma dlugosci jej krawedzi jest rowna13.Znajdz
dlugosc najkrotszej krawedzi prostopadloscianu.
10 sty 22:25
Niunia85:

a
1,a
2,a
3−boki tworzące ciąg geometryczny
a
1
a
2=a
1q
a
3=a
1q
2
V=a
1*a
2*a
3=27
a
1+a
2+a
3=13
i mamy układ równań
a
1*a
1q*a
1q
2=27
a
1+a
1q+a
1q
2=13
10 sty 23:17
@: generalnie są trzy równania
a, b, c − długości boków
cb = ba
z tego wychodzi po wymnożeniu na krzyż, że b2=c*a
potem mamy, że objętość a*b*c=27
i z tych dwóch równań mamy, że b3=27, więc b=3
na koniec suma długości krawędzi = 13
więc a+b+c=13
b=3 więc
a+c=10
z b2=c*a mamy, że c*a=9, wiec c=9a i to wstawiając daje
a+9a=10
przekształcając i mnożąc obustronnie przez 'a' mamy
a2−10a+9=0
Δ=64
a1=1, a a2=9
więc a=1 b=3 c=9
10 sty 23:25