Matura rozszerzona
raff: Na wykresie funkcji y=2x2 +3 znajdz taki punkt A aby pole trojkata o wierzcholkach A, O=(0,0)
i B=(4,4) bylo najmniejsze. wyznacz to pole. Moglibyście też przykładowy rysunek narysować?
10 sty 15:36
Basia:

A(x, 2x
2+3)
trzeba to tak przekształcić, aby dostać funkcję zmiennej x
10 sty 15:47
raff: | | 1 | |
P = |
| * √(x − 4)2 + ((2x2 + 3) − 4)2 * √(0 − x)2 + (0 − (2x2 + 3))2 |
| | 2 | |
Tak może być?
10 sty 15:58
raff: ...
10 sty 16:08
Basia:
oczywiście też może, ale ta funkcja będzie o wiele bardziej skomplikowana
pierwiastki chyba się nie uproszczą i trzeba będzie zbadać nie P(x) ale P
2(x) uzasadniając, że
tak można (bo można)
natomiast w mojej wystarczy policzyć współrzędne OA
→=[a
1,a
2] i OB
→[b
1,b
2]
| | |a1*b2−a2*b1| | |
sinα = |
| |
| | |OA→|*|OB→| | |
co po podstawieniu da
to powinno być znacznie prostsze
10 sty 16:08
Basia:
oj nie raff, nie można, przecież tam nie musi być kąt prosty
10 sty 16:10