C. GEO
ela: wyznacz ciąg geometryczny wiedząc że: a
5 − a
3 = 27 , a
4 − a
2 = 18 PROSZĘ O POMOC

10 sty 22:28
kachamacha: rozwiązujesz układ:
a1*g4−a1*g2=27
a1*g3−a1*g=18
10 sty 22:30
ela: a może ktoś to rozpisać? bo tak robię i mi nie chce wyjść
10 sty 22:34
kachamacha: z pierwszego wyznaczam a
1
a
1(q
4−q
2)=27
przy odpowiednich założeniach mamy:
i podstawiamy takie a
1 do drugiego równania
10 sty 22:36
kachamacha: w drugim −po podstawieniu mamy:
| 27 | | 27 | |
| *q3− |
| *q=18 |
| q4−q2 | | q4−q2 | |
po uproszczeniu mamy:
sprowadzając do mianownika wspólnego:
czyli
10 sty 22:42
kachamacha: 27q
2−27=18(q
3−q) dzieląc przez 9 mamy
3q
2−3=2(q
3−q)
3q
2−3=2q
3−2q
−2q
3+3q
2+2q−3=0
q
2(−2q+3)−(−2q+3)=0
(−2q+3)(q
2−1)=0
(−2q+3)(q−1)(q+1)=0
zatem
q−1=0 czyli q=1 (ciąg stały)
q+1=0 czyli q=−1 ( naprzemienny)
10 sty 22:50
kachamacha: | | 27 | | 3 | |
czyli a1= |
| podstaw pod q= |
| i wyjdzie a1 |
| | q4−q2 | | 2 | |
10 sty 22:52
Bogdan:
Można również zastosować dzielenie równań stronami pamiętając o założeniach.
| a1q2(q2 − 1) | | 27 | |
| = |
| |
| a1q(q2 − 1) | | 18 | |
Po skróceniu otrzymamy q.
10 sty 22:54