Proszę pomóżcie !!
Zuzka : Witam . Mam ciężką sytuacje w domu dziecko mi ząbkuje , gorączkuje muszę zrobić te zadania a na
prawdę nie mam teraz do tego głowy . Pomoże ktoś

1) Oblicz energię kinetyczną piłki o masie 1kg i szybkości 2m/s .
2) Z jakim przyspieszeniem porusza się ciało , które w czasie 2 s uzyskuje prędkość 1m/s .
3) Jaki pęd posiada ciało o masie 21kg poruszające się z prędkością 3m/s .
4) Dwaj rowerzyści wyruszyli z tego samego miejsca z prędkościami 720m/s i 20km/h . Który z
nich który z nich odbędzie w tym samym czasie równym 5 minut większą drogę ?
5) Wiewiórka pokonuje 90m w 30s . Z jaką średnią szybkością się porusza ? ile czasu potrzebuje
na pokonanie drogi 180m ?
6) Oblicz jaką pracę wykonała Ania podnosząc ruchem jednostajnym pudełko o masie 2 kg na
wysokość 75 cm .
Jaką drogę pokonał samochód w ciągu 45 minut , jeżeli poruszał się ze średnią szybkością
120km/h .
7) Jaką pracę wykona piłka o masie 3 kg spadająca z prędkością 10m/s nad powierzchnią ziemi ?
8) Dwie siły o jednakowej wartości 30N działają na dwa spoczywające wózki . Jeden o m=200g
drugi o m=1kg . Oblicz przyspieszenie jakie uzyskają wózki .
9) Jaką energię potencjalną grawitacji posiada kot o masie 7 kg siedzący w szafie o wysokości
215 cm ?
10) Jaką drogę przebędzie samochód w ciągu 15 minut . Jeżeli porusza się ze stałą prędkością 60
km/h .
Przepraszam ze tak dużo
10 sty 15:04
JK:
Tak na prędkości to to wygląda tak:
zad 1
Ek=12*m*v2=12*1kg*(2m/s)2=12kg*4m2/s2=2J
zad 2
a=vk−v0t
v0=0
więc
a=vkt=1ms/2s=12ms2
zad 3
p = m*v = 21kg* 3ms=63 kg*ms
zad 4
v1=720 m/s
v2=20 km/h = 20*1000m3600s=5,6 m/s
większą drogę odbędzie ten z v=720 m/s, bo ma większą prędkość w tym samym czasie
zad 5
s=90 m
t=30s
v=st=90m30s=3ms
t=sv=180m3m/s=60s
zad 6
m=2kg
g=10 ms2
W=F*s
F=m*g
a
s=h=75 cm = 0,75 m
więc
W=m*g*h
W=2 kg* 0,75m*10ms2=15 J
zad 6 b
v=120 km/h
t=45 min = 34h
v=st
więc
s=v*t
s=120 km/h*34h=90 km
zad 7
W=ΔE
Energia potencjalna zamienia się na kinetyczną, więc przy ziemi będzie tylko kinetyczna
Ek=12*m*v2=12*3kg*(10m/s)2=12*300m2s2=150 J
zad 8
a=Fm
F=30N
m1=200 g = 0,2 kg
m1= 1 kg
a1=30N0,2kg=150 ms2
a2=30N1kg=30ms2
zad 9
m=7 kg
h=215 cm = 2,15 m
g=10 ms2
Ep=m*g*h = 7kg*10ms2*2,15m=150,5 J
zad 10
t=15 min = 14 h
v=60 kmh
s=v*t=60kmh*14 h=15 m
powodzenia!
10 sty 15:36
Zuzka : Dzięki wielkie
10 sty 16:20