oblicz
natka: wykonaj działanie
x3+x2−x+1=0
10 sty 13:02
kachamacha: czy na pewno nie było gdzies jeszcze minusa?
10 sty 13:36
natka: nie było
10 sty 22:58
ICSP: No to mamy problem. Skoro nie ma minusa pierwiastki wychodzą niebotyczne. Podam tylko
rzeczywisty: x ≈ 1,839
Może coś było po drugiej stronie równania?
10 sty 23:01
examder: zgadzam sie z kolegą, na pewno jest błąd
10 sty 23:03
natka: tak mam podane na pracy kontrolnej
10 sty 23:06
examder: x3+x2+x+1=0
x2(x+1)+1(x+1)=0
(x+1)(x2+1)=0
x=−1 v x=1
Albo x3−X2−x+1=0
x2(x−1)−1(x−1)=0
(x−1)(x+1)(x−1)=0
x=−1 v x=1
Któraś z tych 2 opcji − błąd w druku. Pozdro.
10 sty 23:14
bart: jest wiecej mozliwosci

po prostu albo sa wszedzie plusy, albo dwa munusy i dwa plusy, albo
wszedzie minusy

obstawiam to drugie
10 sty 23:17