ciag geometryczny
ania 123: przyjmijmy ze ciag jest jest geometryczny
znajdz a {10}, jeśli a {13}=−1 i a {15}=−19
10 sty 16:32
JK: a10=a1*q9
a13=a1*q12
a15=a1*q14
a15/a13=a1*q14/a1*q12
a15/a13=q2
−19/−1=q2
q2=1/9
q=1/3 lub q==−1/3
więc
a13=a1*q12
więc
a1=a13/q12
zatem
a1=−1/13 lub a1=−1/−13
a1=−3 lub a1=3
a10=a1*q9
i postawiasz za a1 obie możliwości czyli −3 i 3 i podobnie za q q=1/3 lub q==−1/3 i
dostajesz cztery wyniki, z czego dwa będą identyczne
10 sty 16:43
ICSP: Dowaliłaś z tym zadaniem

a
10 = ?
a
13 = −1
a
14 =
| | 1 | | 1 | |
a14 = √a13 * a15 ⇔ a14 = |
| v a14 = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
10 sty 16:44
ICSP: Jakim cudem a
1 wyszło ci 3

q jest równe 3 a nie a
1
10 sty 16:45
ICSP:
| | 1 | |
a13 = a10 * q3 ⇔ −1 = a10 * |
| ⇔ a10 = 27 v a10 = −27 |
| | 27 | |
10 sty 16:49
JK: q wyszło dobrze, a1 się pomyliłem... fakt...
ale szukamy a10, więc po co liczyć a14?
10 sty 16:50
JK: a sorry.... nie zauważyłem cd
10 sty 16:51
ICSP: a14 jest średnia z wyrazu piętnastego i trzynastego. Mając trzy wyrazy pod rząd bez problemu
liczę q. Pożniej zejscie do wyrazu 10 od trzynastego.
10 sty 16:53