uprość wyrażenie
Fanta: uprość wyrażenie
a)5x(2x−3y)−(3x−2y)2
b)(5x−4y)(5x+4y)−14(10x−2y)2
c)(√2+a)(a−√2)+(−3√2+2a)2
d)(1−2x)(1+2x)−(2y−x√2){22
e)(−y−√72−(2x2−7y)(7y−2x2)
f)(xy2+3x)(−xy2+3x)−(3x)2
10 sty 14:01
ICSP: a) 5x(2x − 3y) − (3x − 2y)2 = 10x2 − 15xy −(9x2 − 12xy + 4y2) = 10x2 − 15xy − 9x2 + 12xy
− 4y2 = x2 − 3xy − 4y2.
Reszta analogicznie.
10 sty 14:04
Fanta: ja jednak nie dokońca rozumiem:(
10 sty 14:09
ICSP: najpierw jest wymnażanie wyrazów. Każdy przez każdy: 10x2 = 5x * 2x
−15xy = 5x * 3y
Później jest wykorzystanie wzoru skróconego mnożenia na kwadrat różnicy oraz wymnożenie przez −
10 sty 14:13