uzasadnij nierówność
111: uzasadnij nierówność
a)√11−6√2=3−√2
b) √6 22+12√2=3√2−2
c)4+√5=√21+8√5
bardzo prosze o pomoc bo siedzę nad tym juz od dłuższego czasu i nic mi nie wychodzi.Bardzo bym
prosiła o rozwiązanie tych przykładów krok po kroku,bym mogła je sobie przeanalizować.
10 sty 16:35
ICSP: podpowiedz do a : 11 − 6√2 = (3 − √2)2
10 sty 16:40
111: na ale skąd to sie wzięło
10 sty 16:42
111: ok już wiem
i na końcu ma wyjść 11−6
√2=7 i to nie spełnia nierówności tak
10 sty 16:44
Basia:
ad.a
(3−√2)2 = 9−6√2+2 = 11−6√2
stąd
√11−6√2=√(3−√2)2 = |3−√2|=3−√2
ad.c
tak samo
w (b) coś mi nie wychodzi, ale mogłam się pomylić; na wszelki wypadek sprawdź czy wszystko
dobrze przepisałaś
10 sty 16:53
111: w b w liczniku jest 6
a czy mogłabys mi rozpisać przykład c
10 sty 17:13