zad 1
adrian: 1. Dana jest funkcja
⎧ −2x−4 dla x∊9−∞,−2)
f(x)=⎨ 12x−1 dla x∊<−2,−4>
⎩ 1 dla x∊(4,∞>
a) Naszkicuj wykres danej funkcji
b)Wyznacz jej miejsca zerowe
c) Podaj jej zbiór wartosci.
10 sty 20:35
moreloweeee: Funkcja jest podzielona na 3 przedziały,
po pierwsze obliczasz funkcję f(x)= −2x−4 dla przedziału x∊(−∞,−2) i rysujesz w tym przedziale,
po drugie obliczasz funkcję f(x)=12x−1 dla przedziału x∊<−2,−4> i rysujesz(pamiętaj, że
przedział domknięty)
i po trzecie: dla przedziału x∊(4,∞) funkcja ma wartość 1, więc rysujesz, począwszy od
argumentu 4 funkcję stałą do samego końca wykresu.
miejsca zerowe umiesz chyba wyznaczać? to są argumenty(x), dla których wartość funkcji wynosi
0,
w pierwszym przedziale nie będzie miejsca zerowego, bo dla tej funkcji jest to argument x=−2, a
ten argument nie należy do przedziału x∊(−∞,−2),
w drugim przedziale miejscem zerowym będzie x=2, a w trzecim miejsca zerowego nie ma.
zbiór wartości łatwo wypiszesz z rysunku.
pozdrawiam
10 sty 20:42
adrian: dzieki za pomoc
10 sty 20:53