matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znaleźć różniczkę funkcji
John:
Znaleźć różniczkę funkcji y=tg
2
x Stosując regułę de L'Hospitala:
x
6
−1
(x
6
−1)'
6x
2
lim x→1
=H lim x→1
= lim x→1
=3
x
2
−1
(x
2
−1)'
2x
ln(1+x)
[ln(1+x)]'
2
lim x→0
=H lim x→0
= lim x→0
=0
x
(x)'
x
e
x
−1
(e
x
−1)'
e
x
lim x→0
=H lim x→0
= lim x→0
= 1
x
(x)'
1
10 sty 20:49
john:
?
11 sty 21:39