logarytm
kriss: obliczyc :
ln(xln2)
Innymi słowy logarytm nat. z x*logarytm nat. z 2
10 sty 19:19
Trivial: Co tutaj trzeba obliczyć?
10 sty 19:23
Grześ: No właśnie. Jak pochodną to prosze o pierwszeństwo. Bys Trivial sprawdził

10 sty 19:24
Trivial:
OK.
10 sty 19:25
kriss: interesuje mnie, czy mozna jakoś skrócic to wyrażenie.
A chce policzyc pochdną z
exln2 bez sprowadzania tego do postaci 2x
10 sty 19:26
Trivial: no to policz.
10 sty 19:27
Trivial: Można najwyżej zamienić na:
ln(xln2) = lnx + ln(ln2)
10 sty 19:28
10 sty 19:28
kriss: jakbym umiał to bym policzył
10 sty 19:28
Trivial: Jeśli chcesz.
10 sty 19:29
Grześ: no to liczym D
10 sty 19:29
Grześ: y=exln2
y'=exln2*(xln2)'=exln2*ln2
10 sty 19:31
Trivial: Brawo.
10 sty 19:31
Grześ: Dziękuje


Już pochodne wszystkie rozumiem.
Juz w tym tygodniu zabrałem się za całki i już liczyć umiem.
Mam tylko małe pytanie do Ciebie Trivial.
Jak policzyć pole pod częścią wykresu funkcji kwadratowej

Czy wtedy używa sie całki oznaczonej

Jeśli tak, to prosiłbym o w miare proste wytłumaczenie co i jak

10 sty 19:35
Trivial: Tak. Używamy całki oznaczonej. W zależności skąd dokąd chcesz policzyć pole pod wykresem musisz
dać odpowiednie granice.

Granice podaje się w zależności od x. Powiedzmy pole pod wykresem
funkcji x
2 od x = 1 do x = 2 to ∫x
2dx w granicach od 1 do 2.
2
∫x
2dx.
1
10 sty 19:38
10 sty 19:39
Grześ: znaczy sie chciałem powiedzieć część wykresu pod osią OX

10 sty 19:39
Trivial: To pole wychodzi tam ujemne.
10 sty 19:40
10 sty 19:41
Trivial:
2
| | x3 | | 23 | | 13 | | 8 | | 1 | | 7 | |
∫x2dx = [ |
| |12] = |
| − |
| = |
| − |
| = |
| . |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
1
10 sty 19:41
portos: | | 1 | |
grześ, a (xln2)' nie równa sie czasem 1*ln2 + |
| *x |
| | 2 | |
10 sty 19:42
Grześ: nie, bo ln2 to stała liczba. Też bym sie na to złapał, ale przemyślałem sprawę

10 sty 19:43
Trivial: Po prostu trzeba porozbijać na mniejsze całki i dać minus przed tymi, w których pole wychodzi
ujemne. Zależy jeszcze które pole cię interesuje.
10 sty 19:44
Trivial: które pola*
10 sty 19:44
10 sty 19:44
Trivial: które pole*
10 sty 19:45
Trivial: tak.
10 sty 19:45
Grześ: ah, no narazie pole pod wykresem

10 sty 19:45
Grześ: Czyli dla sprawdzenia napisze wymyśloną całkę i zobaczysz czy zrozumiałem

10 sty 19:46
Trivial:
Dla a ≤ b
b
∫f(x)dx = ...
a
Dla a ≥ b
b a
∫f(x)dx = −∫f(x)dx = ....
a b
10 sty 19:46
Trivial: Dobrze.
10 sty 19:47
Grześ:
4
| | 1 | | 1 | | 255 | |
∫2x3 dx = [ |
| x4|14 ]= |
| (44−14)= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
1
10 sty 19:49
Trivial: Wygląda OK.
10 sty 19:50
Grześ: Wygląda Ok, czy jest ok?
10 sty 19:50
Trivial: Wygląda.
10 sty 19:51
Grześ: Nie rozumiem, jak jest błąd to mów

:
10 sty 19:52
Trivial: Jest OK.

Policz sobie taką całkę: ∫sinxdx w granicach od 0 do 2π.
10 sty 19:53
Grześ: Dobra, chwilka
10 sty 19:55
Grześ: Nawet nie wiem czy sens jest zapisywać, ale wynosi 0

10 sty 19:56
Trivial: O to mi chodziło, żeby wyszła zero.
10 sty 19:56
Grześ: nie wiem czy sens jest zapisywać, bo tylko spojrzałem na wykres funkcji

10 sty 19:58
Grześ: Chodzi mi o ten zapis, co wcześniej

10 sty 19:59
Trivial: Wychodzi 0.

Jeśli chcesz obliczyć pole pod wykresem funkcji sinx w (0, pi) plus pole nad wykresem funkcji
sinx w (pi, 2pi) to robisz po tak:
π 2π
P = ∫sinxdx − ∫sinxdx
0 π
Lub zauważasz, że:
π
P = 2∫sinxdx
0
Wszystko zależy od kontekstu.
10 sty 20:01
Noah: to ja rzuce calke jakas

3
∫|4−x
2|dx=?

1
10 sty 20:02
Grześ: Noah znów sie pojawia, ojej
10 sty 20:03
Trivial: Grzesiu dasz sobie radę.
10 sty 20:04
10 sty 20:05
Trivial: nie trzeba rysować, trzeba jedynie coś zauważyć.
10 sty 20:06
Grześ: chwilka, moment pomysle

10 sty 20:06
Trivial: Ale możesz narysować, wniosek będzie ten sam.
10 sty 20:06
Grześ: od 30 minut to w miarę ograniam. Jednak wykres narazie D:
10 sty 20:07
Trivial: To ja coś zjem.
10 sty 20:08
bart: ej przygotujcie sie juz na jutro z pradu i bryly sztywnej.. bede wam sadzil pytania, bo bede
powtarzal do maturki probnej
10 sty 20:09
Trivial: Właśnie skończyliśmy bryłę sztywną. Co do prądu nie pamiętam nic.
10 sty 20:10
Grześ: Po analizie wykresu doszedłem do takiego wniosku:
3 2 3
∫|4−x
2|dx= ∫(4−x
2) dx + 1*5 − ∫(4−x
2) dx
1 1 2
Nie wiem czy w ogóle dobrze zapisałem i czy dało sie to jakoś inaczej
Chyba juz na dziś koniec z nauką, bo wolniej trybie

:
10 sty 20:17
Grześ: Jak mozna było prościej to mnie, to mnie zaskoczcie.

10 sty 20:18
Trivial: jest ok. Tylko że to 1*5 nie potrzebne.
10 sty 20:18
bart: Trivial, u Ciebie nie pamietam tzn, że nie wiesz jaki byl wzor na 46 str w ksiazce od fizyki w
3 klasie liceum
10 sty 20:19
Trivial: Wiesz, nigdy nie miałem książki do fizyki w liceum.

Poziom nauczyciela tego nie wymagał.
10 sty 20:25
Trivial: Tzn. był beznadziejny, ale niewymagający.
10 sty 20:25
Grześ: czyli wzór jest dobry, tylko bez tego 1*5
10 sty 20:26
bart: no ja tez nie pamietam kiedy w rekach mialem jakakolwiek ksiazke z fizy

elektronika,
komputery, internet
10 sty 20:26
bart: "Tzn. był beznadziejny, ale niewymagający. " hmm
10 sty 20:27
Trivial: Nie umiał za bardzo uczyć, ale potem tego nie wymagał.

Teraz muszę się uczyć wszystkiego od
nowa.

Fizyki za dużo w liceum też nie miałem, skończyła się w trzeciej klasie.
10 sty 20:28
Grześ: Prosze o odpowiedź od Triviala
10 sty 20:28
Trivial: Tak.
10 sty 20:29
10 sty 20:35
Trivial:
10 sty 20:36