Ekstrema funkcji dwóch zmiennych
Paula: f(x,y) = 2 x
2 + 0,5 y
2 − ln(yx) wyznaczyć ekstrema , ale tutaj wychodzi że powinny być 4
minima lokalne we wszystkich punktach w ktorych pochodne cząstkowe sie zeruja, czy ja cos zle
robie , a może trzeba wybrac jakies punkty a jak tak to na jakiej podstawie, prosze o pomoc
10 sty 08:50
AS:
Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Dana jest funkcja z = f(x,y)
Warunek konieczny ekstremum w punkcie P(xo,yo)
f ’x (xo,yo) = 0 i f ’y (xo,yo) = 0
Warunek wystarczający
1. f’x(xo,yo) = 0 i f’y(xo,yo) = 0
2. W(xo,yo) = f ’xx(xo,yo)*f ’yy(xo,yo) – [f ’xy(xo,yo)]2 > 0
przy czym
gdy f ’xx(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) maksimum lokalne
gdy f ’xx(xo,yo) > 0 w punkcie (xo,yo) minimum lokalne
Jeśli W(xo,yo) = 0 przypadek wątpliwy,badać osobno
Jeśli W(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) brak ekstremum
10 sty 10:50