pilne prosze o pomoc:)
marteczka: Pilne

Dany jest f(x)=ax kwadrat+bx+c
a) a=2 b=4 c=5
wyznacz wartość najmniejsza i najwieksza w pkt<−3,2>
b)wyznacz wzór w postaci iloczynowej jeśli wiadomo że ma dwa miejsca zerowe x1=−3 x2=4
A(2,−20)
C) wyznacz wzór trójmianu w postaci kanonicznej jeśli wierzcholek ma współrzędne (2,−5)a do
wykresy nalezy (−1,20)
z góry dziekuje za pomoc
10 sty 19:45
MathGym:
f(x) = 2x2 + 4x + 5
a)
fmin(−1) = 3 (to sa współrzędne wierzchołka)
fmax(2) = 21
10 sty 19:54
MathGym:
b)
f(x) = a(x + 3)(x − 4)
f(2) = − 20 ⇒ a(2 + 3)(2 − 4) = − 20 ⇒ a = 2
f(x) = 2(x + 3)(x − 4)
10 sty 19:55
MathGym:
c)
f(x) = a(x − p)2 + q W(p, q)
f(x) = a(x − 2)2 − 5
f(−1) = 20 Stąd jak wyżej policzysz a
10 sty 19:57
marteczka: dziękuje
10 sty 20:01