pochodna
Ewelina;): obliczyc pochodna:
10 sty 17:28
Ewelina;): | | (1−x)p−1 [(p+q)+(p−q)x] | |
liczylam to różnie ale nie wychodzi mi wynik: |
| |
| | (1+x)q+1 | |
10 sty 17:33
Ewelina;): prosze o pomoc
10 sty 17:36
Trivial:
| | p(1−x)p−1(1+x)q − q(1+x)q−1(1−x)p | |
y' = |
| = |
| | (1 + x)2q | |
| | (1+x)q−1(1−x)p−1[p(1+x) − q(1−x)] | |
= |
| dalej mi się nie chce. |
| | (1 + x)2q | |
10 sty 17:40
Trivial: Brakuje minusa przy pierwszym wyrażeniu wrr ;s
10 sty 17:41
Ewelina;): dzieki za tyle
10 sty 17:41
Ewelina;): tylko dziwi mnie jedna rzecz czemu w mianowniku w odp jest q+1 a nie 2:(
10 sty 17:42
Ewelina;): bo robilam jak Ty..i nie wychodzi q+1
10 sty 17:43
Trivial:
| | −p(1−x)p−1(1+x)q − q(1+x)q−1(1−x)p | |
y' = |
| = |
| | (1+x)2q | |
| | −(1−x)p−1(1+x)q−1[(p(1+x) + q(1−x)] | |
= |
| = |
| | (1+x)2q | |
| | −(1−x)p−1[(p + px + q − qx)] | |
= |
| = |
| | (1+x)2q − q + 1 | |
| | −(1−x)p−1[(p + q − x(p − q)] | |
= |
| = |
| | (1+x)q + 1 | |
10 sty 17:47
Trivial: Tylko nie wiem co oni robią z tym minusem.
10 sty 17:49
JK: p+px+q−qx=grupując = p+q+px−qx = i wyciągam x przed nawias (p+q)+x(p−q)
10 sty 17:51
@: minus zostaje... coś im się pomyliło...
10 sty 17:53
Ewelina;): dzieki
10 sty 17:57
Ewelina;): zapytam jeszcze czemu na początku przed p jest minus
10 sty 18:24
Trivial:
[(1−x)p]' = p(1−x)p−1*(1−x)' = −p(1−x)p−1.
10 sty 18:27
Ewelina;): dzieki
10 sty 18:29