pochodna
Kacper: pochodna:
y=logxsinx
10 sty 18:43
Grześ: pochodna złożona, czyli:
y=log
xsinx
sinx=a a'=cosx
y=log
xa
| | 1 | | cosx | | ctgx | |
y'= |
| *a'= |
| = |
| |
| | lnx*a | | lnx*sinx | | lnx | |
10 sty 18:45
Trivial: A co z x w podstawie?
10 sty 18:46
Grześ: hmm, właśnie nad nia myślałem, uwzględniłem przecież w pochodnej

10 sty 18:47
Grześ: pierwsza linijka pochodnej, czy tam nie ma uwzględnionej pochodnej

Czy cos jeszcze ominąłem
10 sty 18:47
Kacper: ja tego wogole nie kumam

zdaje sie na Was
10 sty 18:47
Trivial: Nie ma tak łatwo.

Trzeba zamienić podstawę przed 'spochodnieniem'.
10 sty 18:48
Trivial:
| | lnsinx | |
y = logxsinx = |
| |
| | lnx | |
| | | 1 | | 1 | |
| *cosx*lnx − lnsinx* |
| | | sinx | | x | |
| |
y' = |
| |
| | ln2x | |
10 sty 18:49
Kacper: pomozecie?:( ja wogole nie wiem o co chodzi..
10 sty 18:50
Kacper: wielkie dzieki

10 sty 18:51
Grześ: Aaaa rozumiem Trivial, tez na początku nie podobało mi się to troszeczkę.
Dzięki temu przykładowi zapamiętam to. Ja uczę się pochodnych i narazie idzie dobrze

10 sty 18:51
Trivial:
10 sty 18:53
Trivial: tak samo jest z funkcjami typu xx
10 sty 18:53
Grześ: wtedy zmienic ją jak

x
x=e
ln xx=x
xlnx tak
10 sty 18:55
Trivial: tak.
10 sty 18:55