Ruch po okręgu.
Spanky: PILNE. Proszę o pomoc
Małe koło ma promień r1= 20 cm i wiruje z częstotliwością v1=21s. Promień koła większego
jest równy r1=35cm.
a) Oblicz wartość prędkości kątowej małego koła.
b) Oblicz, z jaką częstotliwością wiruje większe koło.
Proszę o pomoc.
10 sty 19:38
Noah: a)
ω=2πrf
b)
ω=2πRf
10 sty 19:42
Spanky: No ale nie wiem jak obliczyć częstotliwość w Hz. Przepraszam, ale niestety nic nie umiem.
10 sty 19:44
Spanky: Mógłbym prosić o pełne rozwiązanie?
10 sty 19:57
Spanky: Dzięki.
10 sty 20:11
bart: V=ωr
ω=2πf
Noah, a nie takie cos?
10 sty 20:16
Spanky: f = V1?
10 sty 20:18
bart: czemy wgl czestotliwosc jakims V oznaczacie ?
10 sty 20:20
Spanky: Tak jest w książce
10 sty 20:37