zadania z pomorskiego konkursu matematycznego dzisiaj
pomozecie to rozwiazac: 1.Wyznacz liczby naturalne A,B,C tak aby
22/5= A + 1/ (B+1/C)
2.Tg kąta ostrego alfa jest równy p. Wykaż, że (cos α)−4 = p4 + 2p2 +1
3.Oblicz pole trójkąta prostokątnego wiedząc, że wysokość dzieli przeciwprostokątna na odcinki
długości 4+√7 i 4− √7
10 sty 19:16
Bogdan:
Zadanie 1.
A = 4, C = 2, BC + 1 = 5 ⇒ 2B = 4 ⇒ B = 2
10 sty 22:21
Bogdan:
Zadanie 2.
| | π | |
tgα = p α ≠ |
| + k*π, k∊C |
| | 2 | |
| sinα | | sin2 | | 1 − cos2α | |
| = p / 2 ⇒ |
| = p2 ⇔ |
| = p2 |
| cosα | | cos2 | | cos2α | |
10 sty 22:31
Bogdan:

Zadanie 3.
Trzeba tu skorzystać z zależności: h
2 = xy
10 sty 22:34
.: a czemu h2=xy?
11 sty 16:40