lb
KM: | | √4x2+1 | | 2x | |
limx→∞ |
| = |
| =2 |
| | x−1 | | x | |
Mogę to tak zapisać?
10 sty 21:24
Trivial: nie, ale granica to 2.
10 sty 21:25
KM: No to wiem że 2, tylko chcę się upewnić, czy wszystko ok z zapisem
10 sty 21:27
KM: Bo √4x2+1 dąży do 2x, a x−1 dąży do x
10 sty 21:27
Trivial: Trzeba po prostu podzielić licznik i mianownik przez x
jak wchodzisz do pierwiastka to dzielisz przez x
2
10 sty 21:30
KM: A jakby x dążyło do −∞, to wynik byłby taki sam?
10 sty 21:32
Trivial: nie. pojawiłby się minus.
10 sty 21:33
KM: Wyjdzie −2? Czy trzeba dzielić przez −x?
10 sty 21:36
Trivial:
dla x < 0:
Dzielimy przez x = −
√x2. Czyli wszędzie tam gdzie jest pierwiastek, trzeba zamienić znak
przed nim na przeciwny.
| √x2 − 1 | | √x2 − 1 | | √x2 − 1 | |
| = |
| = |
| = −√1 − 1/x2. |
| x | | −|x| | | −√x2 | |
| √4x2 + 1 | | −√4 + 1/x2 | |
| = |
| . |
| x − 1 | | 1 − 1/x | |
11 sty 11:11