wielomiany
nimezis: Błagam o pomoc

Nijak nie wiem jak rozwiązać te zadania .
6. Dany jest wielomian W(x) = 8x4 + 24x3 + x + 3.
a) Rozłóż wielomian W(x) na czynniki możliwie najniższego stopnia.
b) Podaj przykład wielomianu stopnia drugiego, który ma dwa pierwiastki i jest dzielnikiem
wielomianu W(x).
7. Dany jest wielomian W(x) = (x2 + b)(x + 2) z parametrem b, gdzie b ∊ R. Oblicz wartość
parametru b, jeśli wiadomo, że:
a) reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x + 5) wynosi –27
b) wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x) = x2 + 10x + 16
Bardzoooo proszę o rozwiązanie Jeśli to możliwe to z wytłumaczeniem. z góry dziękuję emotka
10 sty 16:28
ICSP: 8x4 + 24x3 + x + 3 = 8x3(x +3) +(x+3) = (8x3 + 1)(x+3) = (2x+1)(4x2 − 2x + 1)(x+3)
10 sty 16:32
ICSP: przykłąd wielomianu stopnia drugiego który ma dwa pierwiastki i jest dzielnikiem wielomianu Wx
to (2x+1)(x+3) = 2x2 + 6x + x + 3 = 2x2 + 7x + 3
10 sty 16:34
ICSP: Reszta z dzielenia wielomianu w przez dwumian x−a jest równa w(a)
10 sty 16:37
nimezis: zad.7
A)
W(−5)=27
(−5)3+2(−5)2−5b+2b=27
−102=3b | /3
−34 =b
Czy to jest poprawne ?
Bardzo proszę jeszcze o pomoc w podpunkcie b albo chociaż jakąś wskazówkę .
10 sty 16:59
ICSP: Najpierw wymnazam ten wielomian: (x2 + b)(x+2) = x3 + 2x2 + bx + 2b
−27 = −125 + 50 + −5b + 2b ⇔ 48 = −3b ⇔ b = −16
10 sty 17:03
nimezis: a tak , nie zauważyłam minusa przed 27 . dziękuję bardzo za pomoc
10 sty 17:09
nimezis: wracając jeszcze do punktu b z zadania 7 .
Rozłożyłam P(x)=(x+10)(x+16) , czy należy w miejsce x wstawić −10 oraz −16 i policzyć b ?
Innego pomysłu nie mam .
proszę o pomoc
10 sty 17:36
sarkos: √81−52
17 wrz 22:32
sarkos:
17 wrz 22:32
sarkos: taki wynik ?
17 wrz 22:32