matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodne
paweł:
pomóżcie prosze jak sie liczy pochodną z x
5
/5
10 sty 16:29
JK:
x
5
/5=
1
5
*x
5
=
1
5
*5*x
4
=x
4
zgodnie z wzorem, że pochodna x
n
=n*x
n−1
10 sty 16:45
a.:
x
5
5
10 sty 16:51