;/
Agg: Może chociaz z pochodna pomozecie? x2 *√36−x2
10 sty 12:15
kachamacha: pomogę
na początek rozpiszę wzór na pochodną iloczynu dwóch funkcji:
f'= (x2)'*√36−x2)+x2*(√36−x2)'
10 sty 12:38
kachamacha: i dalej:
f'=2x*√36−x2+x2*(−12√36−x2)*(−2x)
10 sty 12:41
Agg: dzięki za pomoc

Tylko...w ksiażce z podpowiedzia wyszedł wynik:
Dlaczego tak

?
10 sty 15:20
Basia:
skróć co się da, sprowadź do wspólnego mianownika, wyjdzie
10 sty 15:31
Agg: gdzie jest błąd?
| | −1 | |
y'= 2x*6−x+x2* |
| *(−2x)
|
| | 2√36−x2 | |
Chyba nie rozumiem tego zadania...
10 sty 15:45
Grześ: a dlatego, że źle przepisałaś pochodną, w tym jest ból
10 sty 15:58
Godzio:
| | 1 | |
kachamacha dała niepotrzebnie − przy |
| |
| | 2√36 − x2 | |
10 sty 15:59
Godzio:
| | 2x3 | |
2x√36 − x2 − |
| = ... |
| | 2√36 − x2 | |
I dalej rób, teraz na pewno wyjdzie
10 sty 15:59
Grześ: tak Godzio, ten minus też źle, ale spójrz na pierwszy czynnik z pochodnej, czy jest dobrze
przepisany u Agg
10 sty 16:00
Agg: Dziękuję, bardzo mi pomogliście

Tylko ze teraz muszę jeszcze obliczyć pochodną z pochodnej ...
10 sty 20:03