liczby zespolone. rozwiąż równaie
ziutek: proszę o pomoc bo nie mam pojęcia jak to ugryźć
4x3−4x2+x=1
10 sty 09:25
AC:
Przenieś 1 na lewą stronę i pogrupuj wyrazy tzn. z pierwszych dwóch wyciągnij przed nawias 4x2
10 sty 09:44
ziutek: −4x2(4x3+x−1)=0
coś w tym rodzaju ?
10 sty 11:10
Niunia85: 4x3−4x2+x−1=0
4x2(x−1)+(x−1)=0
(x−1)(4x2+1)=0
i z każdego nawiasu wylicz pierwiastki
10 sty 11:13
ziutek: ...a mógłbym prosić o jakiś wzór wyliczania pierwiastków
10 sty 12:10
Niunia85: każdy nawias osobno przyrównujesz do 0 i z każdego wychodzi jakiś x
10 sty 12:12
ziutek: x−1=0
x=1
4x2+1=0
4x2=−1/:−4
−x2=4
x=−2
x1=1 x2=−2
10 sty 12:39
kachamacha: równanie 4x2+1=0 nie ma rozwiązań, delta jest ujemna
10 sty 12:43
ziutek: hmm, i to wszystko ? nie robię nic więcej z x=1 ? czyli de facto powinienem zakończyć na
4x2+1=0
10 sty 17:09