Basia:
g(x) = x
2−4x+2
| | −b | | 4 | |
p = |
| = |
| = 2∊<0,3> |
| | 2a | | 2 | |
funkcja g(x) przyjmuje najmniejszą wartość dla x=2
najmniejszą wartością jest g(2) = 4−8+2= −2
g(0)=2
g(3)=9−12+2= −1
największą wartością w przedziale <0,3> jest g(0)=2
f(x) = (
13)
x2−4x+2 jest funkcją malejącą ⇒
f(0) = (
13)
2 =
19 jest jej wartością najmniejszą w przedziale <0,3>
a
f(2) = (
13)
−2 = 9 jest jej wartością największą w przedziale <0,3>
D
−1 = <
19, 9>
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
drugie podobnie, z zastrzeżeniem, że 2
g(x) jest rosnąca