Całki niezonaczone, pomoc!
Urszula: Mam do obliczenia całkę nieoznaczoną.. ale nie mam pojeca jak się za to zabrać
| | dx | |
(znak całki) |
| dx |
| | 3x2+2x+1 | |
jak się takie coś rozwiązuje?
10 sty 20:15
Trivial: Trzeba rozbić na mniejsze sumę ułamków łatwych do scałkowania.
10 sty 20:17
Urszula: a mógłbyś pomóc mi to zrobić? bo nie wiem nawet jak to zrobić.
10 sty 20:17
Noah:
t=x−1/3
dx=dt
| | dx | | dx | | 1 | | t | |
∫ |
| =∫ |
| = |
| arctg |
| +C wstaw za t to co |
| | 3t2+2/3 | | (√3t)2+(√2/3)2 | | √2/3 | | √2/3 | |
zamienialismy
10 sty 20:21
Trivial: A tak, w tym wypadku Δ < 0 więc nie da się rozłożyć.
10 sty 20:23
Trivial: Jest też taki wzór:
| | dx | | 1 | | x−k | |
∫ |
| = |
| arctg( |
| ) + c. |
| | (x − k)2 + b | | √b | | √b | |
Zaoszczędza trochę czasu.
10 sty 20:27
Urszula: Dziękuje ślicznie
10 sty 20:29