Roztworu, chemia, stężenia.
Aga :): 1.Oblicz, ilu gramów soli kuchennej i ilu gramów wody należy użyć, a by otrzymać 400g 15%
roztworu.
2.Ile gramów wodorotlenku sodu potrzeba do przygotowania 5dm sześciennych 15% roztworu o
gęstości 1,115g/cmsześcienny
10 sty 10:47
AS:
soli wody roztworu
ilość (w g) x 400 − x 400
stężenie (w %) 100 0 15
100*x + (400 − x)*0 = 400*15
10 sty 10:56
Mateusz: 1) liczymi ile mamy soli w 400g 15% roztworu korzystam ze wzoru na stężenie % i wyznaczam z
| | C%*mr | |
niego ms ms= |
| podstawiasz i liczysz mase soli mase wody policzysz z zaleznosci |
| | 100% | |
m
r=m
s+m
w m
w−masa wody m
r−masa roztworu
2) ze wzoru na gęstosc oblicz mase roztworu i tak samo jak w 1 zadaniu policz m
s
10 sty 10:57
smutas: mogłabyś jakoś jaśniej to zrobić

?
10 sty 10:58
smutas: a mógłby ktoś zrobić tak żeby był wynik a nie tak ....
10 sty 10:59