Geometria analityczna
Biały .: Pilne! Potrzebna pomoccc

!

Punkty P=(1,4) W=(3,0) należą do okręgu, którego środek należy do prostej o równaniu x−y+2=0
Znajdź równanie tego okręgu.
| | |3+0+2| | | 5√2 | |
Jak na razie to doszedłem do tego, że d(W, prosta)=r= |
| = |
| i nie wiem |
| | √12+12 | | 2 | |
co dalej uczynić...
10 sty 20:44
Biały .: Wiem że teraz tylko potrzebne mi są współrzędne środka, tylko jak je "pozyskać" ?
10 sty 21:01
Biały .: | | 2√5 | |
Chyba wiem, S=(2;2) a równanie okręgu to (x−2)2+(y−2)2= |
| . Co o tym sądzicie? |
| | √2 | |
10 sty 21:06
Biały .: Pomoże ktoś?
10 sty 21:20
kachamacha: myślę że odległość punktu od prostej nic nie da bo odległość to długość pod kątem prostym
10 sty 21:23
kachamacha: myślę tak: skoro środek przechodzi przez x−y+2=0 to współrzedne srodka można przedstawić w
postaci: S(x,x+2)
10 sty 21:24
kachamacha: dalej wyznaczyć długość odcinka PS oraz WS i przyrównać to do siebie. otrzymamy wtedy x, czyli
dalej współrzedne środka
10 sty 21:25
Biały .: Teraz to ostro wyszło |PS|=
√(x−1)2+(x+2−4)2=
√2x2−6x+5
|WS|=
√(x−3)2+(x+2)2=
√2x2−4x+13 z czego x=4 czyli S=(4;6) a równanie to
| | √5 | |
(x−4)2+(y−6)2= |
| TYLE. |
| | 2 | |
10 sty 21:48
kachamacha:
10 sty 21:51
Biały .: mam rozumieć że dobrze?
10 sty 21:52
kachamacha: a nie x=−4? i dalej y=−2 ?
10 sty 21:55
Biały .: Nie wiem napisz mi jak Ci to wyszło(jak możesz) to sprawdzę ze swoimi rozwiązaniami, bo teraz
robię inne zadanie.
10 sty 22:02
kachamacha: 2x2−6x+5=2x2−4x+13
2x2 się skraca
−6x+4x=13−5
−2x=8
x=−4
10 sty 22:04
Biały .: Pomyliłem się
10 sty 22:09
kachamacha: czyli dalej sobie poradzisz?
10 sty 22:11
Biały .: S=(−4;−2) a równanie (x+4)
2+(y+2)
2=61 To już musi być dobrze, bo inaczej zwątpię...
10 sty 22:18
kachamacha: jest ok
10 sty 22:21