oblicz granicę ciągu
jaś: witam wszystkich

oblicz granicę ciągu
mogę prosić o pomoc z początkiem ?
10 sty 17:57
Trivial: Przekształć na 1 plus coś co dąży do zera.
Potem zamień na e do limes.
10 sty 18:02
Trivial: Jeśli będziesz miał dalej problemy to mów.
10 sty 18:04
jaś: an+1= (n+1+12+n+1)n a co z potęgą n
10 sty 18:19
Trivial:
| | n + 2 − 1 | | −1 | |
an = (U{n+1}{2+n)n = ( |
| )n = (1 + |
| )n = |
| | n + 2 | | n+2 | |
| | −1 | |
= [[(1 + |
| )(n+2)/−1]−1/(n+2)]n |
| | n+2 | |
lim a
n = e
lim −n/(n+2) = e
lim −1/(1 + 2/n) = e
−1
10 sty 18:24
jaś: w drugiej linijce w drugim nawiasie okrągłym n+2 dzielone przez −1 tak? i dalej 1 dzielone
przez n+2?
10 sty 18:41
Trivial: Tak. To są normalne ułamki, tylko to forum nie pozwala na umieszczanie ich w wykładniku, bo się
rozlatują.
10 sty 18:44
jaś: elim−1/(1+2/n) a co się z tym n stało ?
10 sty 18:57
Trivial: Podzieliłem licznik i mianownik przez n.
10 sty 18:58
jaś: a już rozumiem...
10 sty 19:00
krzysiek: mam jeszcze coś takiego
bn = (2
n+1+3
n+1/2
n+3
n)
5
czy to mniej więcej tak jak to poprzednie
10 sty 19:41