Oblicz pc i V stożka
justa: Czy to zadanie jest dobrze obliczone?
Oblicz
Pc i V stożka
wyniki mi wyszły Pc=√4{4}
V=√4{12}
10 sty 01:47
Basia:
a skąd ktoś to ma wiedzieć, skoro nic o tym stożku nie napisałaś ?
10 sty 01:49
justa: sorki, Oblicz PC i V którego tworząca ma dł 1 m i jest nachylona do podstawy pod kątem 45
stopni
10 sty 01:53
Basia:
L=1
skoro tam jest 45 stopni ⇒ h=r
r
2+h
2=L
2
r
2+r
2=1
2r
2=1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | π | | π√2 | |
V = |
| πr2*h = |
| πr3 = |
| π* |
| = |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2√2 | | 6√2 | | 12 | |
| | 1 | | 1 | | π | | π√2 | |
Pc = πr2+πrL = π* |
| +π* |
| *1 = |
| + |
| = |
| | 2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
10 sty 01:59
justa: Wielkie dzięki Basia
10 sty 02:01
justa: Mam jeszcze jedno zadanko:
Oblicz obj ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jeśli krawędź boczna ma dł 6 cm i tworzy z
wysokością ostrosłupa kąt 30. Wyszło mi że objętośc wynosi 6√3
10 sty 02:23
Basia:

podstawa jest kwadratem
x =
d2 gdzie d−przekątna tego kwadratu
x=3
d=6
d
2=a
2+a
2
d
2 = 2a
2
36 = 2a
2
a
2 =18
a =
√18=
√9*2 = 3
√2
| | 1 | | 1 | |
V = |
| a2*H = |
| *18*3√3 = 18√3 |
| | 3 | | 3 | |
10 sty 02:30
justa: Obliczenia miałam niemal identyczne, tylko końcowy wynik zły wyszedł, bo ze złego wzoru
skorzystałam. Bardzo dziękuję jeszcze raz
10 sty 02:45