Z naroznika arkuszu
jagoda12345: Z naroznika arkusza blachy o wymiarach 0,8x70cm wycięto kwadraty o bokach 1dm. Następnie
zagięto wystające prostokątne tak , aby powstał otwrty pojemnik . Oblicz , ile litrów wody
zmieści się takim pojemniku ? Proszę niech ktos mi z tym pomoże
10 sty 15:30
Basia:
popraw treść; jeżeli szerokość to 0,8 cm nie da się wyciąć kwadratu o boku 1 dm=10cm
tam musi być inna jednostka
10 sty 15:35
jagoda12345: tam jest 0,8m x 70cm
10 sty 15:46
jagoda12345: pomożesz mi
10 sty 15:47
Basia: pomogę
10 sty 15:51
Basia:

0,8m = 80cm = 8 dm
70 cm = 7 dm
po wycięciu kwadratów o boku c=10 cm = 1 dm
i zagięciu wzdłuż linii przerywanych dostaniesz prostopadłościan o wymiarach a,b,c
a =7dm − 2 dm = 5 dm
b = 8dm − 2dm = 6 dm
c = 1 dm
V = a*b*c
policz to; wynik będzie w dm
3 a 1 dm
3 = 1 litr
10 sty 15:58
jagoda12345: Dziękuje , a mam jescze 1 zadanie pomożeszw tamtym też
10 sty 16:14
Basia: pisz, jeżeli nie zdążę ktoś inny Ci pomoże, bo ja muszę niedługo kończyć
10 sty 16:16
jagoda12345: Powierzchnia odcinka autostrady wynosi 0,69ha.Asfald jezdni zajmuje 2/3 {dwie trzecie}
powierzchni, pozostała część stanowi pas zieleni oddzielający oba kierunki ruchu oraz pobocza.
Oblicz ile arów zajmują pobocza i pas zieleni na tym odcinku autostrady ? Proszę uratuj mnie
10 sty 16:23
Basia:
0,69 ha = 0,69*100 ar = 69 ar
szukane P=13*69 ar = .....
to już sama policz
10 sty 16:38
pomoc: dziekuje ci bardzo
10 sty 16:41