matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 4.4.2011
Zadania
Odp.
0
Axus:
Wyznacz współczynik a,b wielomianu W(x)=x
3
+ax
2
+bx+1 wiedząc, że dla każdego x∊R prawdziwa jest równość W(x−1)−W(x)= −3x
2
+3x−6
0
rrr:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania Z dużego arkusza blachy należy wyciąć prostokąt o polu równym 1296 cm
2
. Jak należy dobrać
1
ancymon:
Czy wektory u
→
i v
→
są równoległe wtedy gdy det( u
→
, v
→
) = 0 ?
0
aneta:
Oblicz miary kątów rombu, w którym stosunek długości obwodu do sumy długości przekątnych jest równy 2
√
6
przez3. pomóźcie
0
anton86993:
Dane: Trójkąt prostokątny
0
romanooo :
:::rysunek:::
1
c=
x
2
a=H−x
1
ula:
Proszę o pomoc z całką.
9
poprawa:
SREDNIA ARYTMETYCNA POPRAWA
34
Damian:
wylosuj 2 ASY z talii (52 karty) czy to bedzie C
2
4
?
2
madx:
−promien okregu opisanego na szesciokacie foremnym ma dlugosc 2 oblicz jego pole. −jeden z bokow trojkata prostokatnego ma dlugosc 6 przeciwlegly kat ma miare 30 obl promien
1
madx:
pola powierzchi wielokatow podobnych sa rowne 4 i 12 stosunek obwodow wynosi. prosze o rozwiązanie.
1
madx:
obwod rombu = 16 promien kola wpisanego ma 1 podaj kat rozwarty. prosze o rozwiązanie.
0
shadow65:
Rozwiąż w zależności od a i b
17
Damian:
Mógłby dać mi ktoś pare zadań z permutacji kombinacji i wariacji (np. z kartami, moneta, kostka do gry, ludzie i winda)
0
Marcin:
Jest tu ktoś dobry ze statystyki ?
1
wie ktoś jak zrobic???:
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6} losujemy kolejno bez zwracania dwie liczby i zapisujemy je w postaci pary (a,b), gdzie a oznacza liczbę wylosowaną jako pierwszą, b− liczbę wylosowaną jako drugą.
6
wiki:
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu: Oblicz 2
log
3
5
− 5
log
3
2
. Wynik ma być: 0.
4
Pietrek:
W trójkącie ABC, /AB/=4,8dm, poprowadzono odcinek DE równoległy do boku AB, (D należy do AC, E należy do CB). Pole trójkata DEC jest równe 1dm2, a pole trapezu ABED− 8dm2. Oblicz długosć
1
neti:
oblicz pole koła wpisanego w trójkąt równoboczny o boku 6 cm
0
Mufasa:
Podobno jak Bogdan się pomyli to będzie koniec świata
6
Stanley:
Ile liczb całkowitych spełnia nierówność? 2x2−10≤x proszę o rozwiązanie
3
orange91:
Pomocy, nie ogarniam tego wielomianu: w(x)=3x
4
−15x
3
−6x
2
+30x
0
Magic:
Jedno z słynnych już zadanek z podręcznika maturalnego:
0
Stanley:
a tu jakie będzie działanie 1/3x2>x
2
wie ktoś jak zrobic???:
Bartek ma dwa pudełka z samochodzikami. W pierwszym pudełku znajdują się 3 samochodziki zielone, 4 czerwone i 2 srebrne. W drugim pudełku znajdują się 2 samochodziki zielone, 3
5
Stanley:
Ile liczb całkowitych spełnia nierówność? −x2−12>o
3
pomocy:
Rzucamy trzy razy symetryczną, sześcienną kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że
3
romanooo :
Ostrosłup czworokątny prawidłowy przecięto płaszczyzną równoległą do płaszczyzny podstawy. Płaszczyzna ta podzieliła ten ostrosłup na dwa wielościany o jednakowych objętościach. Oblicz
0
Szopek:
Płótno obrazu ma wymiary 12 dm x 8 dm ,a rama ma szerokość 10cm Złocenie 1dm 2 ramy kosztuje 10zł
4
Stanley:
Ile liczb całkowitych spełnia nierówność? 9−1/4x2≥0
0
Ev.:
Proszę o Dokladne wyjasnienie i rozwiazanie zadan 8 : Podstawa ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma pole rowne 81√3 . Kąt nachylenia krawedzi
0
Bartek:
5−2(x−3)
2
0
Weronika:>:
Odpowiednio zwijając prostokąt o bokach 11 i 12π, można utworzyć powierzchnię boczną walca o wysokości11 lub 12π. Który z tych walców ma większą objętość?
1
Monia:
Punkty A=(−3;1) i B=(2;3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu.
0
Trapez równoramienny o podstawach 5 i 11 i kącie ostrym 45 stopni obraca się wokół krótszej podstawy. Oblicz objętość powstałej bryły.
9
paulina :P:
jak obliczyć n w ciągu arytmetycznym?
3
Mati:
5kg wody morskiej zawiera 1,2 dag soli.Ile soli zawiera 75kg takiej wody morskiej ?
3
Stanley:
Ile liczb całkowitych spełnia nierówność? x2+6x≤0
1
orange91:
Wielomiany: mam pytanie czy jest to poprawne, jeżeli nie to dla czego ? w(x)=1+
x
3
8
=
1
8
(8+x
3
)=
1
8
(2
3
+x
3
)=
1
8
(2+x)(4−2+x
2
)
1
Ala:
Cenę pewnego towaru obniżono o 6% i kosztuje on obecnie 65,80,l.Przed obnizka towar kosztował
0
gość:
Prawdopodobieństwo wykrycia awarii przyrządów pomiarowych w czasie nie dłuższym niz t (w min) Wynosi F(t)= 1−e−2t. Obliczyć prawdopodobieństwo, że na wykrycie awarii konserwator potrzebuje:
2
Ala:
12% liczby 300 równa się
2
ceaser I:
w graniastosłupie prawidłowym sześciokątnym krótsza przekątna ma 15, a krawędź podstawy jest o 9 cm krótsza od dłuższej przekątnej
0
Malgośxd:
Plastikowa kostka sześcienna waży 1dag . Ile waży kostka sześcienna z tego samego plastiku o krawedzi 3 razy dłuższej ?
4
Monia:
Dany jest okrąg o równaniu :
1
Malgośxd:
20 litrów soku rozlano do kartoników o pojemności 200cm 3 Pamietajac ze 1litr = 1dcm3 oblicz ile kartonikow napelniono sokiem
1
Z wycinka koła o promieniu 8 i kącie środkowym 315 stopni utworzono powierzchnię boczną stożka. Oblicz wysokość tego stożka.
4
marcinek:
Mam problem: 2+4+6+...+x=240
6
broda1:
y=
√
−x
2
+5x+4
3
Damian:
wytłumaczy mi ktos czym sie rozni kombinacja od wariacji bez powtorzen na jakims prostym przykladzie?
1
Kulę o promieniu R przecięto płaszczyzną oddaloną od środka kuli o 1/4R. Onl pole otzrymanego przekroju
6
sigma:
Mam całkę:
1
Stanley:
Rozwiąż nierówności: 1)x2+2x+2>0
1
Stanley:
Rozwiąż nierówność. −1/2x2+3x+8≥0
3
Monia:
Liczba (8)
−
1*16
4
jest równe : a) 8
9
9
Jola:
Za trzy lata Grześ będzie 2 razy starszy niż trzy lata temu. Ile lat ma Grześ obecnie ?
6
;)))))):
Prosze o wyjasnienie
1
Ewel:
Witam
Proszę o Dokladne wyjasnienie i rozwiazanie zadan 8 : Podstawa ostroslupa prawidlowego trojkatnego ma pole rowne 81√3 . Kąt nachylenia krawedzi
4
dziuba:
hej mam pytanie macie może jakieś zadania na pochodne, optymalizacje?
1
Stanley:
Rozwiąż nierówność. x2−3x−4≤0
0
Damian:
mozecie mi wytlumaczyc roznice miedzy wariacjami i kombinacjami na jakims latwym przykladzie?
0
szakallaka:
1.Dany jest ciąg liczbowy o wyrazach dodatnich: 2;x;12,5. Znajdź x i iloraz tego ciągu. 2.Dany jest ciąg geometryczny o wyrazach dodatnich 4:x:25.Znajdź x i iloraz tego ciągu.
0
roman:
moze mi ktos pomoc
4
Monia:
wykaż że jeśli k i n są liczbami naturalnymi oraz
5
kasia:
przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego jest dłuższa od jednej przyprostokątnej o 1 cm i od drugiej przyprostokątnej o 32 cm. oblicz długości boków tego trókąta
3
rączszka:
ln
√
x
∫
dx= ?
2
√
x
Jak podstawiam t=
√
x
, to mi zostaje ∫ ln t dt i nie wiem jak ją obliczyć
0
anka:
8. Zapisać za pomocą funktorów i kwantyfikatorów następujące twierdzenia anka: Jeśli spośród trzech dowolnych prostych na płaszczyźnie dwie są równoległe, a trzecia jest prostopadła do
3
Damian:
moze mi ktos wytlumaczyc jaka jest roznica miedzy kombinacja a wariacja bez powtorzen?
0
pomocy:
W trapezie prostokątnym krótsza przekątna dzieli go na trójkąt prostokątny i równoboczny. Dłuższa podstawa trapezu jest równa 6 oblicz obwód tego trapezu
32
;):
Określ liczbę pierwiastków równania 2x
2
− 5|x| − m = 0 w zależności od wartości parametru m. I teraz prosiłbym o sprawdzenie czy dobrze to zrobiłem.
2
DamRadę:
Wykonaj wykres funkcji i wypisz jej właściwości : y=x2 + 4
2
wdowa:
Napisz równanie okręgu o środku (5, −3) a) stycznego do osi OX
3
Samira:
Rozwiąż równanie i nierówność :
5
TOmek:
Prostokąt o bokach długości a i b (a<b) obraca się dookoła prostej leżącej w płaszczyźnie prostokąta, nie przecinającej prostokąta, równoległej do większego boku i odległej od niego o
12
roman:
proszę o pomoc mam takie zadanie : funkcja kwadratowa f okreslona jest wzorem f (x)= ax
2
+bx . wiadomo ze f(1)= −4 , f(−1) = 8 .
3
Monia:
liczba log
3
27−log
2
8 jest równy:
0
sylwek3301:
Oblicz bez użycia wartości bezwzględnej wiedząc ze: x należny do <−2, 5> a) |16−3x|
3
Michał:
62+58+54+...+(−62) a
1
=62
3
PLISSS:
|x|+|x−3|=3
1
Olaa:
Pan Kowalski założył w banku lokatę w wysokości 10 000 zł na procent składany. Po dwóch latach bank wypłacił mu 12 155,06 zł. Jakie było oprocentowanie tej lokaty w skali roku,jeśli bank
0
Paskuda:
Zapisz wyrażenie za pomocą jednego logarytmu. Podaj potrzebne założenia. d) 3log
7
y − log
7
x + 2
2
rączszka:
∫ cos
3
x dx − jak to obliczyć przez podstawienie?
0
aga:
hejcia mam prośbę mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam zadanie w razie czego poprawić mam rozłożyć wielomiany na czynniki za pomocą metody grupowanie :
4
pilny uczen:
sprowadz do
√
a
+
√
b
0
dawid:
x
4
f(x) =
e
x
2
Kalu:
rozwiąż równanie: sin(4x)=cos(2x)
3
kasia75:
Z urny w której jest 7 kul białych i 3 czarne losujemy 3 razy ( czyli pojedynczo)bez zwracania.Oblicz prawdopodobieństwo że wszystkie wylosowane kule będą czarne. Chce sie upewnic
2
Samira:
Wyznacz x z wyrażenia :
1
Pomocy, ważne !:
Ile pieniędzy należy przeznaczyć na lokatę (na procent składany) trwającą: a) sześć miesięcy
0
adiemus:
W wielokącie połączono odcinkami wszystkie możliwe wierzchołki. Czym jest wielokąt jeżeli prawdopodobieństwo, że losowo wybrany odcinek jest przekątną wynosi 1/3
3
Monia:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i przez środek
0
PD:
Widzę, że już kilka osób prosiło tutaj o rozwiązanie zadań z ostatniego testu "Połowa drogi 2011"
1
Alllicja:
Ciąg a
n
określony jest wzorem a
n
=n
2
−2n,gdzie nεN
+
. Oblicz ile wyrazów ciągu a
n
jest mniejszych od 35.
0
Everlast:
siemka bardzo prosze o rozwiazanie sprawdzianu
2
Gabi:
Dana jest liczba: a=
√
(2−
√
7
)
2
−
√
7
.
3
Kejtiiii:
Napisz równanie okregu o srodku S(3.−5) przechodzacego przez poczatek układu XY.Oblicz jego długośc.
5
Mateusz:
lnx + x
2
− 1
lim
x
→1 (
)
x
2
− 1
7
Gabi:
x
2
−10x>0
12
Gabi:
3x
3
+8x
2
−6x−12=0
6
kolega:
Prosze o pomoc, |x+5| − |2x−6|>4
0
M30:
Manager otrzymał propozycję pracy w dwóch różnych firmach A i B na okres 5 lat. W firmie A zaproponowano mu kontrakt z pensją 48000 zł rocznie i podwyżką płacy o 3200 po każdym roku. W
5
Monia:
Kąt α jest ostry i cos α=
8
17
. Oblicz
√
tg
2
α+1
1
agniesia091:
Ile wynosi suma cyfr liczby 10
8
8
+29
Zapiszcie mi wynik plisssss
3
Lisek:
naszkicuj wykres funkcji która spełnia jednoczesnie nastepujace warunki: D=<−4,3)
2
Monia:
0
Chvdy:
1)Dany jest trójkąt równoboczny o boku a. narysowano koło o średnicy która jest wysokoscią tego trójkąta. oblicz pole figury bedącej częścią wspólną koła i trójkąta.
0
Miki:
W półkulę o promieniu R wpisano walec, którego przekrój osiowy jest kwadratem. Oblicz promień i wysokość walca.
1
Niga:
Dla a,b,c nalezacych do liczb rzeczywistych udowodnij że 5(a
2
+b
2
+c
2
)+4(ab+bc+ca) ≥ 3(a+b+c)
2
1
Miki:
Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równoramiennym, którego przyprostokątna ma dł. 6. Oblicz objętość i pole powierzchni stożka.
1
ala:
Funkcja f określona jest wzorem f(x) = −x + 5, jej zbiór wartości określa nierówność I(f)x−3I ≤ 1
2
Słup w kształcie walca o średnicy 1m trzeba przykryć dachem w kształcie półsfery lub stożka, którego przekrojem jest trójkąt równoboczny. Który wariant lepiej się opłaca, na który
1
krucz:
W trojkącie prostokątnym jedna przyprostokątna jest 4 razy mniejsza od drugiej. Wykaż , że wysokośc opuszczona na przeciwprostokątną dzieli ja na odcinki, z których jeden jest 16 razy
3
Monia:
Okrąg opisany na trójkącie równobocznym ma promień równy 6. Wysokość tego trójkąta jest równa :
1
skryty:
może ktoś mi odczytac cosinusa α = 1/4 jaki to kąt?
1
Abananesko:
Liczba (√2−1)
3
jest równa? Potrzebuje obliczen. ; )
2
zibi:
Niech A będzie zdarzeniem zawartym w przestrzeni Ω. Wiedząc, że P(A) + 4P(A') = 1,39 oblicz P(A)
0
Łukasz:
x
2
−4x + y
2
−4=0 S(2,0)
1
Sajmon:
0
Monika:
Oblicz Pc i V ostrosłupa prawidłowego czworokątnego którego wysokośc wynosi 10 cm a długośc krawędzi bocznej wynosi 8 cm.
2
ktoś:
1.Rozwiąż równania: a)x²+6=−7x
2
bywaitak:
MAM PROBLEM Z JEDNYM PRZYKŁADEM< KTOŚ MA NA NIEGO POMYSŁ
?
0
Arek:
Narysuj wykres funkcji y=2
x
a nastepnie wykres y=−3+2
x
i y=2
x
+2
1
zibi:
Spośród liter wyrazu FUNKCJA losujemy trzy razy bez zwracania po jednej literze i zapisujemy je w kolejności losowania. Powstaje wyraz mający sens lub nie.
1
adiemus:
Średnia arytm. liczb ABC = 2 Wariancja = 3
1
nina:
Punkty A=(0 , 4) B=(−6 , 0) C=(−2 , −6) D=(4 , −2) są wierzchołkami kwadratu napisz równania prostych zawierających
0
pit:
Czy możecie mi pomóc z tymi zadaniami? Bardzo prosze. W pierwszym nie mam pojecia jak zrobic. W drugim wydaje mi się, ze to prawda (jak sobie to
0
k:
Płaszczyzna równoległa do płaszczyzny podstawy ostrosłupa dzieli jego wysokość w stosunku 3:4 (licząc od wierzchołka), a pole przekroju jest mniejsze od pola podstawy o 200dm
2
. Oblicz
14
adiemus:
Średnia arytmetyczna liczba ABC wynosi 2, wariancja 3. Oblicz sumę kwadratów liczb ABC
0
Tomekglg:
Metalową kule o średnicy 12 cm przetopiono w stożek o takiej samej średnicy postawy. Oblicz wysokosc tego stozka oraz pole powierzchni caklkowitej tego stożka
4
Rusty123:
zad 1) Rozwiąż Równanie (2x−1)
2
− (2x+1)
2
= x
2
1
głodzilla:
2x+1
rozwiąz równanie
=3x
x
6
Pomocy:
x+1
Jaką wartość przyjmuje funkcja f(x) =
dla argumentu
√
2
?
x−1
0
monia:
punkty A =(1,
√
3
), B (5,5
√
3
) są wierzchołkami trójkata rówobocznego wyznacz współrzęde wierzchołka C
0
Agula:
Każdemu punktowi X płaszczyzny przyporządkujmy taki punkt X' że wektor OX + OX' = [ 1, −1 ], gdzie O(0,0). Czy tak określone przekształcenie jest izometrią? Co można powiedzieć o zbiorze
0
aga:
hejcia mam prośbę mógłby mi ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłam zadanie w razie czego poprawić mam rozłożyć wielomiany na czynniki za pomocą metody grupowanie :
4
Monia:
Kąt α jest ostry i sin α=
3
11
. Wtedy cos α jest równy : a)
8
11
1
Monia:
Kąt α jest ostry i sin α=
3
10
. Wtedy cos α jest równy : a)
8
11
14
IRTYUJE MNIE TO:
Kąt między przekątnymi sąsiednich ścian bocznych prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest równy 60 ° . Krawędź podstawy ma długość 12. Wyznacz pole powierzchni całkowitej tego
0
Agula:
Czy istnieje taka liczba rzeczywista k , by przekształcenie P było izometrią?Podaj wszystkie takie liczby k .
0
M30:
przedstaw w postaci jednego logarytmu : 3−log
0,2
x
0
Matio1717:
Najdź najmniejszą i największą wartość funkcji : f(x) = −cos
2
x − 4cos x + 5
0
ja1224:
Błagam pomóżcie mi ! : (
1
Domisia:
W loterii jest do kupienia 20 losów: 3 losy dają wygraną za 10 zł, 4 losy dają wygraną po 5 zł, pozostałe losy są przegrywające. Jakie jest prawdopodobieństwo, że kupując 2 losy wygramy 10
0
M30:
sin α =
2
3
i α jest kątem ostrym, oblicz wartość wyrażenia :
1
cos
2
α
−−
1
sin
2
α
0
M30:
1. jeśli ciąg określony jest wzorem : a
n
=log
2
(4n−3)=log
2
2
n
, to a
3
= ? 2. oblicz ile wyrazow dodatnich ma ciąg (a
n
) określony wzorem : a
n
=−n
2
=9n
0
;):
:::rysunek::: 1.okresl z jaka sila trzeba pociagnac m zeby t zaczal sie zeslizgiwac z deski(siła
0
finezyjna:
:::rysunek::: Oblicz długość odcinka BD.
0
zielen:
Na rysunku obok przedstawiony jest fragment wykresu funkcji kwadratowej f. a. Podaj miejsca zerowe funkcji,
0
zielen:
Na rysunku przedstawiono fragment wykresu funkcji kwadratowej f. Odczyta z wykresu odpowiednie dane i podaj:
0
finezyjna:
:::rysunek::: Oblicz kąt α.
0
semy:
uzasadnij, że m
3
*n
4
=2
11
*3
9
*5
4
2
OmNom:
Dla jakiego argumentu funkcja f(x) = 4(x+3)
2
przyjmuje najmniejszą wartość? Jak to obliczyć?
3
monia:
Wyznacz równanie okręgu o środku S(0,0): a) przechodzącego przez punkt P(−6,8), i dł 16 pi
1
Kaśka:
Pytanko
Pliss pomóżcie
http://matematyka.pisz.pl/strona/2340.html Może mi ktoś wytłumaczyć skąd to twierdzenie że dla kąta ostrego mam tg >0 , cos − 1 <0 ...
0
Dorotka ;*:
Wykres funkcji y=−
√
a/−x
2
−4
przechodzi przez punkt A=(−1,−2) dla a=−20
0
finezyjna:
:::rysunek::: r=4
2
Abananesko:
Przedstaw wielomian W(x)= x
4
−2x
3
−3x
2
+4x−1 w postaci iloczynu dwoch wielomianow stoapnia drugiego o wspolczynnikach calkowitych takich, ze wspolczynniki przy najwyzszej potedze
1
julietta:
Dana jest funkcja f(x)=x2+x−2. a)przeksztalc wzor
4
TOmek:
:::rysunek::: Po rozwinięciu powierzhcni bocznej stożka na płaszczyznie otrzymano wycinek kołowy o kącie
0
Magdalena:
Anatol wpłacił do banku na lokatę roczną 20000 zł z oprocentowaniem rocznym równym 7%. Po sześciu miesiącach bank zmienił oprocentowanie na 5% w skali roku. O ile złotych mniej miał na
0
miśka.:
:::rysunek::: Z sześcianu o krawędzi 6cm odcięto narożnik wzdłuż przekątnych ścian. Oblicz długość tej
0
Magdalena:
Kredyt na mieszkanie w wysokości 78000 zł ma być spłacany w równych ratach miesięcznych przez 15 lat z 12% oprocentowaniem w skali roku w systemie procentu składanego. Oblicz wysokość
1
zaq:
Pomóżcie,proszę
1
Natalia:
Błagam pomóżcie mi ! : (Siatka ochronna przed owadami składa się z drucianego stelaża , na którym rozpięty jest cienki materiał. Przekrój konstrukcji poprzez przekątną jej podstawy i
1
zibi:
Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych większych od 537 o różnych cyfrach Jak to obliczyc?
0
Sara:
a)(− 6x
6
− 7x
5
−2x4+9x+6) : (3x+2) b) (30x
8
−6x7+10x
6
−2x
5
−5x+1) : (5x−1)
0
daria:
:::rysunek::: Z sześcianu o krawędzi 6cm odcięto narożnik wzdłuż przekątnych ścian. Oblicz długość tej
1
semy:
uzasadnij, że m
3
*n
4
=2
1
1*3
9
*5
4
0
coca:
Zadanie 13 Ile kulek o średnicy 2cm należy wrzucić do menzurki o średnicy 8cm, wypełnionej częściowo wodą,
0
Kuba:
Podstwą graniastosłupa jest równoległobok o bokach 4 i 6 cm. Kąt ostry równoległoboku ma miarę 30 stopni. Oblicz objętośc graniastosłupa wiedząc że pole jego powierzchni całkowitej jest
0
gocha 555:
1
1
150+
x+
x=x
6
3
4
abc:
1.Z tali 24 kart wylosowano jedną kartę. Oblicz prawdopodobieństwo ,że wylosowano
kiera
(rodzaj figury w tali) lub
asa
0
Natalia:
Siatka ochronna przed owadami składa się z drucianego stelaża , na którym rozpięty jest cienki materiał. Przekrój konstrukcji poprzez przekątną jej podstawy i dwie krawędzie boczne jest
0
julietta:
oblicz pole i obwod i pole okregu opisanego rownaniem x2+y2−2x+6y+1=0.narysuj ten okrag w ukladzie wspolrzednych
1
Wojtek:
znajdź współrzędne punktu przecięcia asymptot wykresu funkcji :
2
semy:
wykaż, że
√
6−4
√
2
+
√
6+4
√
2
= 4
4
Cooll:
Zbiór <0;+
∞
) / {2} Jest dziedziną funkcji:
2
zibi:
Na okręgu zaznaczono 6 punktów. Ile jest wszystkich odcinków o końcach tych punktów?
2
Wojtek:
Znajdź równania prostych, które są asymptotami wykresu funkcji :
2
Lajsek:
Czy da sie obliczyc wysokosc trójkąta róznobocznego znajac tylko jego boki np 6 8 15
albo jakies pomysly na wysokosc.
1
Gabii:
Funkcja liniowa której wykres przechodzi przez punkty A=(−2,4) B=(4,1) ma wzór: A. y=2x+8 B. y=1/4x C. y=−2x−5 D. y=1/2x+5
0
ona19:
BYŁABYM BARDZO SZCZĘŚLIWA GDYBY KTOŚ MI POMÓGL W TYM ZADANKU
!
2
Anies:
ile wynosi wartość wyrażenia (sin 15
o
− cos 75
o
)
2
?
0
michal:
jest ktos na forum teraz?
1
Anies:
Dany jest okrąg o
1
: (x − 1)
2
+ y
2
= 2 i prosta l: y = x − 3 . Wskaż zdanie prawdziwe.
0
krzys:
0
Sajmon:
2
Pietrek:
:::rysunek::: Mamy dany trójkąt równoramienny ABC, w którym |AB| = 10 cm oraz |AC| = |BC| = 13 cm.
0
zibi:
Ile jest wszystkich liczb trzycyfrowych większych od 537 o różnych cyfrach
Jak to obliczyc?
0
pomozcie rozwiazac:
0
wdzięczna20:
Może poradzicie sobie z tym zadankiem?
2
;):
:::rysunek::: udowodnij ze po zderzeniu v
1
'=0 v
2
'=v
1
6
wdzięczna20:
Błagam o Pomoc gdyż nie rozumiem tego zadanka! Z Góry dzieki...za pomoc...
!
2
pati:
zad: Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego:
4
LIEBHERR:
Z grupy 18 dziewcząt i 11 chłopców wybieramy prezesa, zastępcę i sekretarza. Na ile sposobów można wybrać tą trójkę, jeżeli funkcję prezesa ma objąć dziewczynka, a zastępcy − chłopiec?
5
;):
:::rysunek::: PRAWO ZACHOWANIA PĘDU
0
gocha 555:
Dany jest prostokąt ABCD.Znajdz jego obraz a)w symetrii względem punktu A
3
;):
:::rysunek::: proste zad z fizyki(siła bezwladnosci)
0
edekk:
Oblicz objetość ostrosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym wysokość jest równa 24 a wysokość ściany bocznej wynosi 26.
2
szubii:
Ktos moze pomoc? ma wyjsc 288cm
3
. Ale nie wiem jak to zorbic
4
uczeń:
dana jest funkcja
0
Elize:
1. Pole powierzchni jednego z czworościanów jest 4 razy większe od pola powierzchni drugiego czworościanu. Oblicz stosunek objętości mniejszego czworościanu do większego czworościanu.
1
Anies:
Prostą równoległą do prostej k: 3x − 2y = 0 opisuje równanie: A. 2x − 3y = 0
1
uczeń:
jakie jest miejsce zerowe funkcji,punkt przecięcia z osia OY oraz zbiór argumentów dla których funkcja przyjmuje wartości dodatnie
1
meg:
która z funkcji przyjmuje wartosci wieksze f(x)=sin(cosx) czy f(x)=cos(sinx)? prosze zeby mi ktos to wytlumaczyL:(
5
Anies:
Wyznacz zbiór rozwiązań nierówności
2 − x
x + 1
> 0.
13
Joasia:
Jak narysować wykres:
π
1
cos(2(x −
)) −
?
6
2
1
XD:
Wiadomo, że x
0,1205
=6 Wtedy x
0,3615
równa się: A.
3
√
6
2
zibi:
Niech A będzie zdarzeniem zawartym w przestrzeni Ω. Wiedząc, że P(A)+P(B)=1,39 oblicz P(A').
1
XD:
(
3
5
)
5
x (
5
3
)
4
2
wdzięczna20:
Uprzejmie proszę o pomoc! Mam nadzieje że to zadanie nie sprawi Wam kłopotów
2
wdzięczna20:
PRoszę o POMoc
!
1
Kamil:
4log
2
5
2
coca:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym krawędź podstawy wynosi a=10cm, a kąt nachylenia
2
wdzięczna20:
Pole Powierzchni całkowitej prostopadłościanu o wymiarach 5x3x4 jest równe?
2
wdzięczna20:
HELP
0
Natalia:
1
Oblicz liczbę
z dokładnością do 0,01
√
7
−
√
6
4
wdzięczna20:
POMÓGŁABY JAKAŚ PRZYJAZNA DUSZA
2
coca:
Zadanie 13 Ile kulek o średnicy 2cm należy wrzucić do menzurki o średnicy 8cm, wypełnionej częściowo wodą,
0
Agata:
dla jakiej wartości parametru k miejsca zerowe funkcji f(x)=
1
2
x
2
− (k−1)x +k +3 należą do zbioru (2,5)
1
Magda:
Wyrażenie (
3
5
)
5
x (
5
3
)
4
jest równe: A.1
0
Ala:
proszę o rozwiązanie kilku zadań: zad1 krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego ma długość 4 cm. przekątna graniastosłupa
1
Ewelina:
Liczba
3
√
3
x
6
√
3
jest równa?
1
śliczna:
właśćiciel sklepu przywiózł rano 160 kg jabłek. w ciągu dnia sprzedał 48kg tych jabłek.ile procent porannego zapasu stanowią jabłka sprzedane?
3
daniel:
2
15
x 27
2
=
6
15
2
Mateusz:
oblicz dziedzinę funkcji
0
ania:
witam mam drobne pytanie, jak należy wykonać takie dzialanie: a
r
x b
t
1
nina:
8
1
3
=
3
√
8
=2
9
Lena:
Znowu ja z moim wyznaczaniem dziedzin funkcji
Tym razem mam określić dziedzinę funkcji i obliczyć jej miejsce zerowe.
0
gites:
Znaleźć wektor x równoległy do wektora a=[4,3] o długości równej 10.
4
agniesia091:
Dany jest ciąg arytm. (an) dla n≥1, w którym a7=1, a11=9. Oblicz pierwszy wyraz a1 i różnicę r ciągu (an),
0
Asia:
Wyprudukowano dwa rodzaje pucharków do lodów. Jeden ma miseczkę w kształcie półkuli o średnicy 12 cm, a drugi w kształcie walca o średnicy podstawy 12 cm. Miseczki umocowane są na nóżkach
1
pytacz:
ICSP mam pytanie do ciebie
1
mati1209:
Pomoże ktoś?
7
Michu:
1. Oblicz a) 2log
3
6 − log
3