Pomocy .. !!
ktoś: 1.Rozwiąż równania:
a)x²+6=−7x
b)18−2x²=0
2,Rozwiąż nierówności
a)−(x+2)(x+5)>=0
b)2x²−4x>0
3.Narysuj wykres funkcji
a)y=−2(x−3)²−1
b)y=(x+3)(x−2)
4 kwi 19:06
pomagacz: obliczasz to jako funkcje kwadratowe, rysujesz wykres, zaznaczasz miejsca zerowe
tak samo nierówności:
f(x)>0
to zaznaczasz przedziały otwarte nad osią x
f(x)>=0
zaznaczasz przedziały zamknięte nad osią x
analogicznie(podobnie) wyznaczasz przedziały dla f(x)<0 i f(x)<=0 tylko przedziały pod osią x
jako, że szukasz pomocy to podam algorytm (sposób) obliczanaia funkcji kwadratowych:
ax
2 + bx + c = =
Δ = b
2 − 4ac
przykład:
1 a)
x
2 + 6 = −7x
x
2 + 7x + 6 = 0
a = 1
b = 7
c = 6
Δ = b
2 − 4ac = 7
2 − 4*1*6 = 49 − 24 = 25
√Δ =
√25 = 5
| | −7 + 5 | | −2 | |
x1 = |
| = |
| = −1
|
| | 2*1 | | 2 | |
| | −7 − 5 | | −12 | |
x2 = |
| = |
| = −6
|
| | 2*1 | | 2 | |
i wykresik to powinieneś sam narysować:
− ramiona w górę
− x1 = −1 x2 = −6
czyli po lewej stronie wykresu
To wszystko w tym zadaniu, w zadaniu 2 musisz napisać w jakim przedziale zawiera się funkcja,
powodzenia
4 kwi 19:28
pomagacz:
sorki poprawka, zamiast:
ax2 + bx + c ==
powinno być:
ax2 + bx + c = 0
4 kwi 19:29