Wielomiany
Abananesko: Przedstaw wielomian W(x)= x4−2x3−3x2+4x−1 w postaci iloczynu dwoch wielomianow stoapnia
drugiego o wspolczynnikach calkowitych takich, ze wspolczynniki przy najwyzszej potedze
wynosza 1. Prosze pomozcie ; ) Chodzi mi jak to zrobic a nie o sam wynik
4 kwi 17:43
Godzio:
x4 − 2x3 + x2 − 4x2 + 4x − 1 = x2(x2−2x+1) − (4x2−4x+1) = x2(x − 1)2 − 4(x − 2)2 =
korzystam z a2 − b2 = (a − b)(a + b)
(x(x − 1))2 − (2(x − 2))2 = (x(x − 1) − 2(x − 2))(x(x − 1) + 2(x − 2)) =
(x2 − x − 2x + 4)(x2 − x + 2x − 4) = (x2 − 3x + 4)(x2 + x − 4)
4 kwi 17:53
Abananesko: dzieki
4 kwi 18:01