Pomocy!! ciągi!!
agniesia091: Dany jest ciąg arytm. (an) dla n≥1, w którym a7=1, a11=9.
Oblicz pierwszy wyraz a1 i różnicę r ciągu (an),
sprawdź czy ciąg (a7,a8,a11) jest geometryczny
wyznacz takie n, aby suma n poczatkowych wyrazów ciągu (an)miała wartość mniejszą.
Błagam ja nie wiem wogóle o co chodzi,a brat potrzebyje pomocy w tym....
4 kwi 10:19
jo: Potrzebny będzie wzór ogólny na n−ty wyraz ciągu arytm. an=a+(n−1)*r. Zapisz za pomocą
tego wzoru wyrazy a7 oraz a11, powstanie układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi (a1 i
r). Zapisz rozwiązanie...
4 kwi 10:26
agniesia091: i to wszystko
4 kwi 10:30
jo: Nie...
| | a8 | | a11 | |
Ciąg ten będzie geometryczny gdy |
| = |
| . |
| | a7 | | a8 | |
Ostatnie zdanie chyba nie jest dokończone...
4 kwi 10:40
Bizon: a11=a7+4r
4r=2
a7=a1+6r
a1=−11
a7=1 a8=3 a11=9 na oko widać że wartości te stanowią ciąg geometryczny q=3
4 kwi 11:30