matematykaszkolna.pl
Nadal te dziedziny ;) Lena: Znowu ja z moim wyznaczaniem dziedzin funkcji emotka Tym razem mam określić dziedzinę funkcji i obliczyć jej miejsce zerowe. a)y=5−2x Zrobiłam tak: 5−2x=0 5=2x/2 x=2,5 − to jest miejsce zerowe D=R\{2,5} I teraz nie wiem czy dobrze wyznaczyłam miejsce zerowe. Może powinno być, że nie ma miejsca zerowego bo 2,5 jest poza dziedziną? Proszę o podpowiedź emotka b)y=x2−9 x2−9=0 x2=9 x=3 − miejsce zerowe D=R\{3} I te same wątpliwości, czy 3 będzie miejscem zerowym skoro nie wchodzi do dziedziny? c) y=x(x+2)/(x−2)(x+2) − nie wiem jak zrobić kreskę ułamkową Zrobiłam tak: y=x2+2x/x2−4 Dziedzina: x2−4=0 x2=4 x=2 D=R\{2} Nie mam pojęcia jak obliczyć miejsce zerowe. Coś tam robiłam, ale wychodzi mi 0.
4 kwi 10:53
Bizon: a coż Ty z tą dziedziną "wyprawiasz"? emotka Dziedzina to te wartości x dla których funkcja nie istnieje. We wszystkich Twoich przykładach D=R
4 kwi 11:19
Lena: Hm. To mi nie pomogło. Wczoraj tłumaczono mi inaczej, oczywiście na innych przykładach emotka I dlatego w ten sposób tak ją obliczam. https://matematykaszkolna.pl/forum/89267.html
4 kwi 11:28
Lena: Wiem, że dziedzina należy do liczb rzeczywistych. Ale chociażby w tym ostatnim przykładzie z pominięciem liczby 2.
4 kwi 11:29
Lena: Więc jak w końcu? I czemu to co zrobiłam jest źle?
4 kwi 11:34
Bizon: przepraszam .... nie zauważyłem tam ułamka Jak widzisz dla x=2 ale i dla x=−2 w mianowniku byłoby 0 ... a dzielić przez 0 nie można. Dla tych wartości funkcja nie istnieje
4 kwi 11:36
Lena: No dobrze. Więc dla tych dwóch pierwszych przykładów, w których nie ma kreski ułamkowej dziedzina wykląda tak: D=R, bo w mianowniku nie może być 0. Ale co z trzecim przykładem (c), w którym jest ułamek? I co z tym miejscem zerowym w tym przykładzie? Jak je obliczyć?. Tego nie rozumiem. Proszę o cierpliwość− staram się zrozumieć po prostu emotka To wyznaczanie dziedzin funkcji jest dla mnie czarną magią. I wydaje mi się, że zadanie byłoby zbyt proste gdybym przy każdym przykładzie napisała tylko D=R.
4 kwi 11:51
Bizon: oczywiście ... funkacja jest nieciągła (nie istnieje w punktach) dla których wzór ją opisujący traci sens https://matematykaszkolna.pl/strona/22.html
4 kwi 11:56
Bizon: a Twój trzeci przykład:
 x(x+2) 
y=

ma tylkom jedno miejsce zerowe dla x=0
 (x+2)(x−2) 
4 kwi 12:01
Lena: ok, dziękuję
4 kwi 12:20