zad: Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego:
pati: zad: Wyznacz sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego:
a)
a1 = 100
r = −2
n = 50
b)
a1 = 2
r = − 4/9
n =10
4 kwi 16:46
Dorotaz: a50 = 100 + (50−1) * (−2)
a50 = 100 −98 = 2
S50 = a1 + an2 * n = 100+22 * 50 = 51*50 = 2550
i tak samo obliczyć b
4 kwi 17:21
pati: dzięki wielkie! już zrobione : >
4 kwi 19:57
krysia: Oblicz an jeśli a1=6 r=2 n=8
19 cze 09:25
Janek191: @krysia
Wstaw do wzoru : an = a1 + ( n −1)*r
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
19 cze 09:31