???
paulina :P: jak obliczyć n w ciągu arytmetycznym?
4 kwi 21:23
Mila: podaj zadanie
4 kwi 21:25
paulina :P: 1+7+13+19+...+x=280
4 kwi 21:27
paulina :P: 1+7+13+19+...+x=280
4 kwi 21:27
Monia:
wzór na n−ty wyraz ciągu
an=a1+(n−1)*r
4 kwi 21:28
paulina :P: to wiem, ale nie potrafię przekrztałcić
4 kwi 21:29
paulina :P: bo trzeba n, żeby obliczyć an, a nie mam podane
4 kwi 21:30
morfepl: | | a1+an | |
jeszcze Sn= |
| n i teraz będziesz miała układ równań |
| | 2 | |
4 kwi 21:34
4 kwi 21:37
Mila: 560=n+a
n*n
r=a
2−a
1=7−1=6
a
n=a
1(n−1)*6
560=n+(a
1(n−1)*6)*n
4 kwi 21:38