..
Olaa: Pan Kowalski założył w banku lokatę w wysokości 10 000 zł na procent składany. Po dwóch latach
bank wypłacił mu 12 155,06 zł. Jakie było oprocentowanie tej lokaty w skali roku,jeśli bank
kapitalizował odsetki co 6 miesięcy? Pomiń podatek od dochodów kapitałowych.
4 kwi 20:24
Eta:
| | p% | |
10 000(1+ |
| )4 = 12 155, 06
|
| | 2 | |
1,05
4= 1,215506
p= 10%
4 kwi 20:45
Justyna: | | p | |
Skąd wzięło się to 200 w drugiej kolumnie w zapisie: (1+ |
| )4 ? |
| | 200 | |
19 lut 19:28
ja: P to procent wiec p/100 wiec przechodzi do mianownika p/2×100
10 cze 19:32