Rozwiąż równanie
Gabi: 3x3+8x2−6x−12=0
4 kwi 19:54
Gabi: A tego nikt nie rozwali? ;>
4 kwi 20:10
Godzio:
Za trudne
4 kwi 20:11
Godzio:
Albo źle przepisane, albo ma nie za fajne pierwiastki
4 kwi 20:12
Kejtiiii: cos musi byc nie tak tym zadankiem...
Gabi sprawdź jeszcze raz!
4 kwi 20:14
Gabi: Wszystko dobrze

Ale to nauczyciel pisał na kartce to może on się pomylił, bo mi też nic nie
wychodzi
4 kwi 20:15
Kejtiiii: byc mozee
4 kwi 20:15
Godzio:
Wydaje mi się, że miało być:
3x
3 + 6x
2 − 6x − 12 = 0
4 kwi 20:18
fdhfgh: jakby było: 3x3+8x2−6x−16=0
x
2(3x+8) − 2(3x+8)=0
(3x+8)(x
2−2) = 0
4 kwi 20:20
4 kwi 20:26
4 kwi 20:29
pomagacz: i schemat Hornera praktycznie oblicza się tak:
http://nauka.katalogi.pl/schemat_Hornera-t2814.html
gdzie 1 po lewej (2 wiersz, ciąg liczb 1, 1, 3, 2, 8, 0) to pierwiastek równania
a dzielenie jak w tamtym przykładzie liczy się łatwiejszym sposobem, ale to nie na nasz temat
w naszym przypadku pierwiastakami są liczby przecinkowe, więc nie znam sposobu na to zadanie
4 kwi 20:41
Gabi: Chyba troszkę za skomplikowane jak dla mnie
4 kwi 20:42