funkcja kwadratowa
roman: proszę o pomoc mam takie zadanie :
funkcja kwadratowa f okreslona jest wzorem f (x)= ax
2+bx . wiadomo ze f(1)= −4 , f(−1) = 8 .
okresli dla jakich argumentow spełniona jest nierównosc f(x)>0
gdyby ktos mogł to rozpisac jak dla debila był bym wdzięczny
4 kwi 20:32
morfepl: dla x=1 wartość funkcji to −4 więc po podstawieniu otrzymujemy równanie
−4=12a+1b
dla drugiej wartości policz już sam
4 kwi 20:35
roman: no tak wiem wychodzi mi ze c=2
a w odpowiedziach mam ze a =2
wiec nie wiem i dlatego pisze do Was ....
4 kwi 20:40
roman: ej zaraz zaraz bo ja zrobiłem tak ..
y=ax2+bx+c no i popodstawiałęm i wyszły mi dwa równania
−4=a+b+c
8=−a−b+c
c=2
>?
4 kwi 20:42
Mila: f(x)=ax2+bx c=0 skoro nie podali ,ze jest
4 kwi 20:50
Mila: −12=1 w drugim równaniu a =1
4 kwi 20:51
roman: nie wiem poddaje sie ...
4 kwi 20:51
Mila: oczywiscie(−1)2=1
4 kwi 20:51
roman: z tym c=0 miałas racje ale w odpowiedzi jest ze a =2 b = −6
4 kwi 20:52
Mila: −4=a+b
8=a−b
4=2a
a=2
4 kwi 20:54
Mila: poszło skosem i moze nie widac,że dodałałm w pionie b−b=0
4 kwi 20:54
roman: no tak ...

dzięki ...
4 kwi 20:55
Bizon: no przecież morfepl już Ci troszkę pomógł .... napisał jedno równanie .... Ty napisz drugie i
rozwiąż jako układ. Wuliczycz a i b.
4 kwi 20:55