matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcja Homograficzna
Wojtek:
Znajdź równania prostych, które są asymptotami wykresu funkcji :
5x + 12
a) f(x) =
x + 2
8x − 6
b) f(x) =
4x − 1
−5x + 1
c) f(x) =
3x − 4
z góry dziękuję za wytłumaczenie
4 kwi 17:23
Godzio:
5x + 12
5(x + 2) + 2
2
a) f(x) =
=
=
+ 5
x + 2
x + 2
x + 2
pozioma: y = 5 pionowa: x = −2
−5x + 1
5
17
−
(3x − 4) −
3
3
c) f(x) =
=
=
3x − 4
3x − 4
17
5
−
−
9x − 12
3
5
pozioma: y = −
3
4
pionowa: x =
3
4 kwi 17:27
Wojtek:
Dziękuję serdecznie już wiem o co chodzi
4 kwi 17:33