pomagacz:
ze wzoru skróconego mnożenia lub skorzystaj z trójkątu Pascala
http://pl.wikipedia.org/wiki/Trójkąt_Pascala
patrzymy na pierwszą część zagadnienia
zwracamy uwagę na trzeci rząd, gdzie mamy ciąg liczb:
1 3 3 1
czyli:
(a + − b)
3 = (a
3 + − 3a
2b + 3ab
2 + − b
3) znaczek "+ −" oznacza "plus minus"
(
√2 − 1)
3 = ((
√2)
3 − 3*(
√2)
2*1 + 3*
√2*1
2 − 1
3)
(
√x)
3 = (
√x)
2 *
√2 = x *
√x
dalsze obliczenia z mojej strony są zbędne, liczę na Twoją umiejętność liczenia

podobnie liczymy dla większych potęg ale to nie będzie przerabiane u Ciebie na matematyce